Burse - Fonduri mutuale

Radiografia societăţilor de investiţii financiare în 2016. SIF Oltenia este cea mai scumpă, cu discount de tranzacţionare a acţiunilor de 37%. Cea mai ieftină, SIF Banat-Crişana

Radiografia societăţilor de investiţii financiare în...

Autor: Liviu Popescu

18.01.2017, 00:08 1698

♦ Acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare se tranzacţionau în decembrie 2016 cu discount între 37% şi 50% faţă de activul net ♦ Activele totale, cel mai relevant indicator pentru SIF-uri, au urcat cu 1% la 7,1 mld. lei ♦ Cea mai bună evoluţie, la SIF4, de 11%, datorită ponderii mari a acţiunilor Băncii Transilvania în portofoliu.

Cele cinci societăţi de in­ves­tiţii financiare afi­şează dis­counturi de tran­zac­ţio­nare al acţiu­ni­lor faţă de valoarea uni­tară a ac­ti­vu­lui net cuprins între 37%, cum este cazul SIF5 Oltenia, şi 53% la SIF4 Mun­tenia, potrivit datelor IFRS agre­gate de ZF pe baza informaţiilor pu­bli­cate de SIF-uri pentru finele anului 2016.

„La nivel teoretic este de preferat ca discountul să fie mai mare, pentru că astfel pentru fiecare sumă investită în titlurile SIF-ului, investitorul bene­fi­ciază de o valoare mai mare din activul net. În acelaşi timp însă, un discount mai mare poate semnala aşteptări ne­ga­tive ale pieţei faţă de diverse as­pecte ale companiei în cauză”, explică Ron­nie Khreis, analist la Intercapital.

Raportat la preţurile curente ale ac­ţiunilor, cele mai mari discounturi faţă de valoarea unitară  activului net (VUAN) se întâlnesc la SIF Muntenia, SIF Banat-Crişana şi SIF Moldova, de 53,3%, 50% si respectiv de 47,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO