Burse - Fonduri mutuale

Radu Hanga, Bursa de Valori Bucureşti: Trăim o încetinire a trendului de globalizare, o tranziţie de la offshoring la nearshoring. Partea negativă este că schimbarea de trend va însemna inevitabil inflaţie

Radu Hanga, Bursa de Valori Bucureşti: Trăim o...

Autor: Eduard Ivanovici

29.03.2022, 10:58 504

Radu Hanga, preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), a declarat în cadrul evenimentului de lansare a programului Made in Romania – ediţia a V-a, că recentul trend adoptat de companii la nivel global, definit prin apropierea sistemului de furnizori, va duce invariabil la o creştere a ritmului inflaţiei.

„Larry Fink, directorul executiv al BlackRock, cel mai mare jucător global pe piaţa de asset management, cu peste 10 trilioane de dolari sub administrare, spune investitorilor că aceşti 30 de ani de globalizare pe care i-am trăit după 1990 se apropie de sfârşit. Adică trăim acum o încetinire sau chiar o reversare a procesului de globalizare, de la tema dominantă în ultimii 30 de ani, aceea de offshoring, de a muta facilităţile de producţie către zone cu costuri mai mici, la tema dominantă de acum, adică nearshoring – companiile încearcă să scurteze lanţurile de aprovizionare, să îşi aducă cât mai aproape ecosistemul de furnizori”, a spus Radu Hanga.

Pe 29 martie, BVB a organizat deschiderea oficială a sesiunii de tranzacţionare cu ocazia lansării celei de a cincea ediţii a Made in Romania, program care plănuieşte să identifice viitoarele motoare ale economiei locale, susţinându-le să îşi ducă afacerile la nivelul următor.

„Partea negativă a mesajului (lui Larry Fink -- n.r.) este că această schimbare de trend va însemna inevitabil inflaţie deoarece companiile se întorc din zone în care produceau ieftin şi încep să producă în arii cu costuri mai mari. Deci vom trăi într-o lume în care inflaţia va fi mult mai prezentă decât în ultimii 20-30 de ani. Chiar dacă, pe termen lung, lumea se va reîntoarce la trendul global, pe termen scurt şi mediu se pare că lucrurile se schimbă. Devine mult mai important să construim aproape de noi lucrurile de care avem nevoie. Sunt mesaje pe care ni le-au dat toate crizele pe care le-am trăit”, adaugă preşedintele BVB.

 

Alte afirmaţii din timpul evenimentului:

 
  • Deschidem o nouă filă: închidem etapa a patra, deschidem etapa a cincea. Obiectivul nostru, ca bursă, este acela de a crea un ecosistem care să conecteze cele două componente – companiile antreprenoriale locale cu capitalul disponibil. Un lucru pe care îl facem mai accelerat în ultimul timp este intrarea mai agresivă către zona de tehnologie (...) Ce am construit şi construim în continuare este un mix interesant de companii regionale, globale, cât şi locale, care se află în faza iniţială de dezvoltare.
 
  • O Europă puternică înseamnă componente puternice. O puternică piaţă europeană de capital înseamnă pieţe locale puternice care să sprijine companiile locale în a deveni jucători semnificativi la nivel regional şi, de ce nu, global.
 
  • Trăim într-o lume destul de complicată. Toate complicaţiile au părut să înceapă în 2007-2008, odată cu criza care a afectat sistemul financiar la nivel global. După aceea a urmat criza datoriilor suverane, care a afectat semnificativ sudul Europei. A venit criza medicală, acum suntem într-o zonă de conflict. Am putea spune că în ultimii 15 ani, lumea a experimentat o suită de evenimente care par a schimba poza pe care o ştiam noi.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO