Burse - Fonduri mutuale

Radu Hanga, BVB: Întotdeauna bursa şi-a propus să ajungă la 100.000 de investitori şi nu am reuşit să o facem. Anul acesta am reuşit să depăşim acest prag

Conferinţa ZF Piaţa de Capital 2022

Radu Hanga, BVB: Întotdeauna bursa şi-a propus să...

Autor: Răzvan Botea

25.10.2022, 09:58 231

Radu Hanga, preşedintele Consiliului de Administraţie la Bursa de Valori Bucureşti, a spus, la conferinţa ZF Piaţa de Capital, că anul acesta a fost atinsă ţinta BVB de a ajunge la 100.000 de investitori.

„Vorbim despre investitori, trebuia să punem o ţintă. Întotdeauna bursa şi-a propus să ajungă la 100.000 de investitori şi nu am reuşit să o facem. Anul acesta am reuşit să depăşim acest prag. Este o direcţie bună, lucrurile sunt în mişcare”, a spus el.

ZF organizează marţi, 25 octombrie, conferinţa ZF Piaţa de Capital Bursa de la Bucureşti, oportunităţile de creştere care se deschid după trecerea crizei.

Ce a mai spus Radu Hanga:

Radu Hanga, preşedintele Consiliuului de Administraţie la Bursa de Valori Bucureşti

Vedem un val de listări, chiar dacă este o încetinire, este normal. Am atins pragul de un milion de tranzacţii pe piaţa principală. Dacă vă uitaţi la istorie au fost patru sau cinci ani în care am avut tranzacţii anuale de peste un milion.

În mod normal, ţinta este ca până la jumătatea anului viitor să avem contra-partea autorizată şi până la sfârşitul anului viitor să avem funcţională piaţa de derivate.

Suntem acum într-un mediu în care venim după 6-7 ani de dobânzi scăzute, într-un context în care dobânzile cresc accelerat. Dacă ne uităm la piaţa locală, vedem o creştere semnificativă a dobânzilor şi sigur că aceasta funcţionează ca un magnet pentru banii din piaţă. Creşte atractivitatea depozitelor şi, sigur, te aştepţi să fie o oarecare o încetinire pe zonele alternative de plasament: piaţa imobiliară, piaţa de capital.

Un indicator la care ne uităm este nivelul depozitelor la bănci. Suntem conştienţi că, pentru a investi, este vorba şi de a avea resurse. Aici este foarte important nivelul de trai, nivelul economiilor, pentru că aceştia sunt banii care pot fi direcţionaţi spre investiţii. Dacă ne uităm la depozitele persoanelor fizice vedem rate de creştere de aproximativ 10% în fiecare an, începând cu 2015.

Cred că vine un an foarte complicat şi nimeni nu ştie ce va fi în Ucraina. Te aştepţi ca, într-o zonă de conflict, investitorii să fie mai reţinuţi, mai puţin dornici de a-şi lua expunere.

În momentul acesta nu ne mai uităm la construcţia altor indici. Ne uităm la piaţa AeRO ca motor de creştere.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO