Burse - Fonduri mutuale

Reuters despre listarea Hidroelectrica: poate defini modul în care investitorii evaluează riscurile meteorologice extreme. Faptul că societatea se concentrează pe valorificarea energiei din apele curgătoare este o sabie cu două tăişuri

Reuters despre listarea Hidroelectrica: poate defini...

Autor: Liviu Popescu

28.06.2023, 17:15 5672

Agenţia de presă Thomson Reuters scrie miercuri, 28 iunie 2023, sub semnătura lui Yawen Chen că producătorul de energie electrică Hidroelectrica se bucură de marje ridicate, de un bilanţ sănătos şi de dividende anuale care depăşesc 90% din profitul net.

Cu toate acestea, pe măsură ce secetele din Europa devin tot mai frecvente, deficitul de apă s-ar putea dovedi o bătaie de cap, notează jurnalista în comentariul publicate pe site-ul Reuters şi intitulat “IPO-ul hidroenergetic testează apetitul pentru riscurile meteorologice”.

În ultimul deceniu, energia hidroelectrică a fost cea mai mare sursă de energie curată, conform datelor Agenţiei Internaţionale pentru Energie. Acest lucru permite Hidroelectrica să se încadreze perfect în campania globală de reducere a emisiilor poluante de carbon: se mândreşte cu o capacitate de 6,3 gigawaţi de energie electrică din 182 de centrale hidroelectrice din România.

Compania s-a bucurat de o creştere uriaşă a veniturilor pe fondul crizei energetice declanşate de invazia Rusiei în Ucraina anul trecut. Preţul mediu al energiei electrice în România aproape că s-a triplat într-un an, ajungând la peste 250 de euro pe megawatt-oră în 2022, deşi guvernul a ales în noiembrie să îl limiteze la aproximativ 90 de euro până în 2025.

Anul trecut, marja EBITDA ajustată a Hidroelectrica a atins 64% din venituri, de două ori mai mare decât marja de 30% raportată de Verbund din Austria, cel mai apropiat concurent al său, şi mult peste cea de 20% de la compania germană de utilităţi RWE.

Şi, în timp ce rivalii care se bazează pe combustibili fosili au suferit costuri mai mari, cota Hidroelectrica pe piaţa internă de electricitate a crescut de la 2% în 2021 la 8% anul trecut.

În varianta maximă, Fondul Proprietatea – acţionar vânzător - ar strânge până la 2 miliarde de euro şi ar fi cea mai mare ofertă publică iniţială din Europa de până acum în acest an.

Aceasta ar evalua întreaga companie la o valoare de peste 8 ori mai mare decât EBITDA ajustat de anul trecut. Acesta este un multiplu similar cu cel al Verbund, cu o valoare de 12 miliarde de euro, care, de asemenea, generează peste 90% din energia electrică pe care o vinde din active hidroelectrice.

Cu toate acestea, există câteva semnale de alarmă. Statul român, care în prezent se află în urma majorităţii colegilor europeni în Indicele de percepţie a corupţiei realizat de Transparency International, va păstra o participaţie de 80%.

O problemă mai imprevizibilă şi potenţial mai gravă este reprezentată de schimbările climatice. Faptul că Hidroelectrica se concentrează pe valorificarea energiei din apele curgătoare este o sabie cu două tăişuri. În 2022, secete intense au afectat ţări din China până în Franţa.

România nu a fost imună şi este, de asemenea, predispusă la inundaţii, care reprezintă o ameninţare pentru barajele sale, potrivit Băncii Mondiale. În mod alarmant, producţia brută de energie hidroelectrică a Hidroelectrica a scăzut anul trecut cu aproximativ 15% faţă de media anuală de 15,9 terawaţi-oră în deceniul până în 2022.

Compania încearcă să se diversifice în domeniul energiei eoliene şi solare. Acest lucru ar lua timp şi ar fi costisitor. Investitorii care doresc să parieze pe Hidroelectrica ar putea fi nevoiţi să se pregătească pentru vreme volatilă.​

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO