Burse - Fonduri mutuale

​Revenire nemţească: Indicele DAX a crescut cu 20% într-o lună. Cum puteai câştiga investind pe bursă?

​Revenire nemţească: Indicele DAX a crescut cu 20% într-o lună. Cum puteai câştiga investind pe bursă?

Autor: Andrei Chirileasa

24.10.2011, 18:40 658

Bursa germană a revenit puternic în ultima lună, indicele DAX, care urmăreşte evoluţia principalelor 30 de companii listate la Frankfurt - campionii economiei germane, câştigând 20% de la minimele atinse la mijlocul lunii septembrie (pe 12 septembrie).

De ce ar trebui să-i intereseze asta pe investitorii locali? Pentru că în ultima perioadă aceştia au la dispoziţie tot mai multe instrumente prin care pot paria pe evoluţia acţiunilor germane.

În ultimul an au fost listate pe sistemul alternativ ATS al bursei de la Bucureşti acţiunile a şase dintre cele mai mari companii germane. Astfel, investitorii români pot cumpăra acum direct de la BVB acţiuni la grupul energetic E.On, la Daimler - producătorul automobilelor Mercedes, la grupul farmaceutic Bayer sau la Deutsche Telekom (acţionarul indirect al Romtelecom). Cele mai recente "listări" sunt cele ale producătorului de software SAP şi producătorului de echipament sportiv adidas.

Din 12 septembrie şi până în prezent, acţiunile E.On au câştigat 36% pe bursă, urcând de la 55,2 lei la 75,2 lei. E.On deţine în România distribuitorul de gaze naturale E.On Gaz şi distribuitorul de energie electrică E.On Distribuţie Moldova.

Doar trei acţiuni româneşti au înregistrat o creştere mai mare în aceeaşi perioadă, dintre care una este Siretul Paşcani (SRT), care abia a revenit la tranzacţionare după ce a fost suspendată un an pentru insolvenţă, iar alta este Zimtub Zimnicea (ZIM), care urmează să fie delistată. A treia este Electroargeş (ELGS), care a crescut cu 98%.

A patra creştere în perioada amintită au avut-o acţiunile Transgaz Mediaş (TGN), cu un avans de 18,2%.

Creşteri apropiate de 18% au avut şi acţiunile producătorului de medicamente Bayer şi cele ale Daimler, în timp ce titlurile Deutsche Telekom au crescut cu 15%. Deşi lichiditatea lor este încă redusă, aceste acţiuni ajung la tranzacţii zilnice de câteva zeci de mii de lei, apropiindu-se din acest punct de vedere de acţiunile Impact, Compa sau Alro.

Investitorii locali pot paria pe evoluţia acţiunilor germane şi indirect, prin intermediul contractelor turbo pe indicele DAX. Când se aşteaptă ca indicele DAX să crească, ei pot cumpăra certificate turbo long pe DAX, iar cei care mizează pe scădere pot cumpăra certificate turbo short. Acestea pot aduce câştiguri mai mari, datorită efectului de levier (multiplicare), dar sunt şi mai riscante.

De exemplu, certificatele turbo EBDAXTL7, care s-au listat pe 14 septembrie, au înregistrat până în prezent o creştere de 82%. Adică, la 1.000 de lei investiţi, profitul ar fi fost de 820 de lei. Pe de altă parte, la o scădere abruptă a indicelui DAX, investitorul poate pierde aproape toţi banii.

Un avantaj al certificatelor turbo faţă de acţiunile companiilor germane listate pe ATS îl reprezintă lichiditatea mai ridicată. Certificatul EBDAXTL9 a înregistrat de la lansare tranzacţii de 13 mil. lei, mai mari decât tranzacţiile cu acţiuni Transgaz, Biofarm sau Transelectrica, trei dintre acţiunile care intră în componenţa indicelui BET.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO