Burse - Fonduri mutuale

Rezultatele financiare aduc din nou investitorii pe Bursa

08.08.2008, 19:41 15

Apropierea raportarilor pe primul semestru ale companiilor listate a adus ieri cresteri semnificative pe Bursa, in contextul in care si pietele internationale au atins ieri maxime pentru ultimele saptamani.
Principalul indice al pietei, BET-C, a inregistrat o crestere de 2,54%, pe fondul unor rulaje inca scazute. Cel mai reprezentativ indice bursier de pe BVB, BET-XT, care urmareste evolutia celor mai importante 10 companii de pe Bursa, alaturi de cele cinci societati de investitii, a urcat ieri cu 3%, pana la nivelul de 654 de puncte. "Dupa o perioada destul de insemnata reaparitia cumparatorilor pe Bursa s-a resimtit din plin ieri, piata inregistrand un parcurs pozitiv pe tot parcursul sedintei de tranzactionare", a declara Dorin Mosca, broker in cadrul societatii Carpatica.
Titlurile producatorilor de ingrasaminte Azomures Targu-Mures (AZO) si Amonil Slobozia (AMO) au fost printre cele mai tranzactionate de pe piata, cele doua companii urmand sa publice rezultatele pe primul semestru in zilele urmatoare.
Actiunile Amonil au inregistrat o crestere de 9,57%, in timp ce Azomures a crescut cu 5,4%. "Cresterile nu se datoreaza neaparat rezultatelor publicate de companii, ci mai degraba preturilor mici, care trezesc interesul investitorilor. Cu toate acestea sunt greu de apreciat cresteri pentru un anumit sector, toate companiile listate prezentand oarecare interes pe piata", a adaugat Mosca.
Cea mai mare crestere au inregistrat-o titlurile Aerostar Bacau (ARS), de 15%. Actiunile Aerostar s-au tranzactionat la un pret mediu de 1,070 lei/actiune.
Indicele BET-NG, care reda evolutia companiilor energetice listate pe Bursa, a inregistrat o crestere de 3%, atingand nivelul de 853 de puncte.
Actiunile companiei energetice Petrom au inregistrat cresteri de 2,58%, in ciuda scaderii de 4,5% consemnata in sedinta de miercuri. Titlurile Petrom au inchis sedinta la pretul de 0,478 lei/actiune.
Titlurile Bancii Transilvania au urcat cu 4,78%, pana la nivelul de 0,329 lei/actiune. Societatile de investitii au urcat si ele, indicele BET-FI inregistrand o crestere de 1,92%. Valoarea totala a tranzactiilor de pe Bursa s-a ridicat ieri la 33,6 mil. lei (9,6 mil. euro), in timp ce pe piata RASDAQ valoarea tranzactiilor a depasit nivelul de 2 mil. lei (0,617 mil. euro).

Titlurile Petrom (SNP) au inregistrat in cursul sedintei de ieri o crestere de 2,58%, dupa ce in sedinta anterioara actiunile companiei petroliere au scazut cu 4,5%. Scaderea de miercuri a fost determinata de profitul raportat pe primul semestru, care a fost sub asteptarile investitorilor, din cauza unor cheltuieli exceptionale. Profitul net al Petrom pentru cel de-al doilea trimestru
s-a ridicat la 687 mil. lei (188,2 mil. euro), in crestere cu 36% fata de perioada similara a anului precedent, in conditiile unor provizioane de 448 mil. lei. Valoarea tranzactiilor a depasit ieri nivelul de 2 mil. de lei, pretul de inchidere fiind de
0,478 lei/actiune.

Actiunile bancii BRD-SocGen (BRD) au crescut ieri cu 4,17%, pe fondul unor tranzactii de aproape 4,5 mil. lei. Titlurile BRD s-au tranzactionat la un nivel mediu de 19,8 lei/actiune, inchizand sedinta la pretul de 20 lei/actiune. Finalul de sedinta a adus si cele mai mari tranzactii cu actiunile BRD. Banca urmeaza sa publice rezultatele financiare pe primul semestru la inceputul saptamanii viitoare. Banca Transilvania (TLV), care a publicat la inceputul acestei saptamani rezultatele pe primul semestru, a crescut ieri cu 4,78%. Banca Transilvania a raportat un profit net de 111,4 mil. lei (30 mil. euro), cu 40% mai mare decat in perioada similara a anului trecut.

Titlurile producatorului de ingrasaminte chimice Amonil Slobozia (AMO) au inregistrat o crestere de 8,7%, pana la nivelul de 0,075 lei/actiune. Actiunile Amonil s-au tranzactionat ieri la un pret mediu de 0,073 lei/actiune, valoarea totala a tranzactiilor ridicandu-se aproape 1 mil. lei. Producatorul de ingrasaminte a anuntat ca va publica astazi rezultatele financiare pe primul semestru, devansand cu o saptamana termenul initial de raportare. Imediat dupa aparitia anuntului, atat Amonil, cat si titlurile celuilalt producator de ingrasaminte, Azomures (AZO), au crescut puternic. Cele doua companii au raportat profituri record in primul trimestru.

Actiunile constructorului de conducte magistrale Condmag BraSov (COMI) au inregistrat ieri o crestere de 8,8%, inchizand sedinta la pretul de 0,92 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor s-a ridicat la aproximativ
0,4 mil. lei. Compania va publica luni rezultatele financiare pe primul semestru. In ultimele luni, Fondul olandez de investitii Middle Europe Opportunity Fund (MEOF) a achizitionat circa 420.000 de actiuni Condmag, pentru care a platit in total 336.000 lei (circa 93.400 de euro). Pretul de achizitie al acestor titluri a variat intre 0,69 si 0,94 lei/actiune. De la inceputul acestui an, actiunile Condmag s-au depreciat cu aproximativ 50%.

Titlurile producatorului de locomotive Electroputere Craiova (EPT) au inregistrat ieri o crestere de 14,84%, pe fondul unor tranzactii care au atins valoarea de 0,128 mil. lei. Pretul mediu de tranzactionare al actiunilor a fost de 0,735 lei/actiune. Electroputere si-a reevaluat la finele anului trecut activele, cladiri si terenuri, acestea fiind evaluate la 513 mil. lei (146 mil. euro), care urca valoarea activelor companiei la 634,2 mil. lei (180 mil. euro). Conducerea companiei a anuntat ca intentioneaza sa contracteze un credit in valoare de 70 mil. euro, destinat in special achizitiei unei linii tehnologice pentru vagoane de cale ferata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO