Burse - Fonduri mutuale

Românii au retras 4 miliarde de lei din fondurile mutuale în S1/2022, cea mai slabă jumătate de an din ultimii ani. „Au dus banii în depozite“

Românii au retras 4 miliarde de lei din fondurile...

Autor: Tibi Oprea

14.08.2022, 12:27 303

♦ Cea mai mare parte a retragerilor a venit din fondurile de obligaţiuni, 3,43 de miliarde de lei ♦ Din fondurile de acţiuni au fost retraşi doar 21 de milioane de lei.

De teama scumpirilor, care au erodat puternic preţul titlurilor de stat, românii au retras 4,1 miliarde de lei din fondurile mutuale de pe plan local în prima jumătate a anului 2022, acesta fiind cel mai slab prim semestru din ultimii cel puţin cinci ani, arată datele agregate de Ziarul Financiar de la Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF).

Astfel, pe fondul scumpirilor care au creat aşteptări de majorare a dobânzilor, la care se adaugă şi un context pesimist cu război la graniţă şi cu posibilitatea ca mai multe economii să intre în recesiune din cauza scenariului în care Rusia va închide robinetul de gaz, românii au preferat să iasă din aceste investiţii şi să meargă cu banii atât în consum, cât şi în depozite bancare pentru zile negre.

În prima jumătate a anului trecut, industria locală a fondurilor mutuale deschise a înregistrat intrări nete de puţin peste 2 miliarde de lei. Nici măcar la criza COVID-19 nu au avut loc vânzări ca anul acesta, în contextul în care investitorii au retras în prima jumătate a anului 2020 aproape 3,9 miliarde de lei din fondurile deschise.

Cea mai mare parte a retragerilor din S1/2022 au venit din fondurile de obligaţiuni şi instrumente cu venit fix, de 3,43 de miliarde de lei, aceasta fiind şi cea mai mare categorie de fonduri. Datele agregate de ZF arată că retragerile din această categorie s-au ridicat la 918 milioane de lei în perioada similară din 2021, la 3,3 miliarde de lei în S1/2020, la 301 milioane de lei în S1/2019, respectiv la 1,43 de miliarde de lei în S1/2018.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO