Burse - Fonduri mutuale

Românii împrumută statul cu 758 mil. lei şi 329 mil. euro prin cea mai recentă emisiune de titluri de stat Fidelis

Românii împrumută statul cu 758 mil. lei şi 329 mil....

Autor: Liviu Popescu

31.07.2023, 07:00 1082

♦ Listarea la Bursa de Valori este programată pe 3 august ♦ De joia viitoare orice investitor va putea să cumpere şi să vândă astfel de titluri de stat.

Din 17 iulie şi până pe 28 iulie, deci pe parcursul a zece zile de subscriere de titluri de stat Fidelis, micii investi­tori au mobilizat 758 mil. lei şi 329 mil. euro pe care le-au alocat în cea mai recentă finanţare prin care statul român apelează la populaţie pentru a acoperi deficitul bugetar. Cu­mulat, subscrierile sunt de 2,4 mld. lei. În schimbul acestor resurse financiare, disponibile prin Fidelis doar investitorilor de retail, Ministe­rul Finanţelor îi remunerează pe aceştia cu dobânzi de până la 7,3% în lei şi 5,45% în euro pentru instru­mente cu venit fix neimpo­zabile. Au fost înregistrate circa 19.100 de ordine, adică cel puţin 19.100 de investitori au subscris în această emisiune Fidelis.

Titlurile de stat Fidelis vor ajunge la BVB pe 3 august, acolo de unde orice investitor va putea să le tranzacţioneze. Preţul titlurilor de stat va depinde de raportul dintre cerere şi ofertă şi de condiţiile din economie, în special de inflaţie. O creştere a preţurilor se reflectă negativ în preţul titlurilor de stat. Aceasta este diferenţa principală între Fidelis şi Tezaur, cel din urmă nefiind disponibil la tranzacţionare.

Aceasta a fost a XII-a emisiune de titluri de stat Fidelis. Din vara lui 2020 încoace, de pe vremea de când Florian Cîţu era premier, statul român a atras circa 20 mld. lei de la micii investitori. Toate emisiunile Fidelis au ajuns la Bursa de Valori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO