Burse - Fonduri mutuale

Românii preferă „marfa“ nemţească şi pe ATS, dar cele mai ridicate randamente au venit din IT-ul american

Acţiunile Deutsche Bank (simbol bursier DBK) au fost cele mai tranzacţionate în luna septembrie de investitorii de pe ATS-ul bursei de la Bucureşti

Acţiunile Deutsche Bank (simbol bursier DBK) au fost cele mai tranzacţionate în luna septembrie de investitorii de pe ATS-ul bursei de la Bucureşti

Autor: Radu Bostan

29.10.2014, 00:03 253

Eticheta de „Made in Germany“ rămâne atrăgătoare pentru români şi când vine vorba de bursa de valori. Cele mai populare titluri internaţionale tranzacţionate prin sistemul alternativ al bursei (ATS) aparţin unor companii din Germania care activează în domenii diferite - finanţe, energie şi încălţăminte - şi aduc cel puţin jumătate din lichiditatea platformei.

Luna septembrie a adus un rulaj record de 3,2 milioane de lei pe ATS, aproape triplu faţă de luna precedentă, iar valoarea medie zilnică a tranzacţiilor a urcat la aproape 150.000 lei, faţă de 60.000 lei în august, potrivit rapoartelor BVB. Spre comparaţie, ringul principal al bursei a avut tranzacţii de un miliard de lei în septembrie, cu o medie zilnică de 46 milioane de lei.

Deutsche Bank (simbol bursier DBK) a fost vedeta ATS în septembrie, cu un rulaj de 400.242 lei. Acţiunile liderului pieţei bancare germane au fost însă cele mai tranzacţionate din primele nouă luni, depăşind frecvent cota de 10% din rulajul lunar de pe platforma alternativă, unde titlurile străine sunt listate prin intermediul unei case de brokeraj care acţionează ca market maker. Acţiunile băncii au scăzut anul acesta cu 27%, în linie cu evoluţia lor şi pe bursele străine, pe fondul lipsei de încredere a investitorilor în soliditatea financiară a instituţiei. Banca a anunţat însă săptămâna aceasta că a trecut cu bine testul de stres organizat de Banca Centrală Europeană.

Pe locul doi după rulaje a stat producătorul de încălţăminte Adidas (ADS), care a fost obiectul unor tranzacţii cu valoarea totală de 213.000 lei. Podiumul în totalitate german a fost închis de grupul de utilităţi E.ON (EOAN), ale cărui titluri au rulat 130.000 de lei.

Investitorii români apreciază şi acţiunile companiilor din IT, în special Apple (AAPL) şi Facebook (FP), care au atras tranzacţii de 123.000 lei şi, respectiv, 94.000 lei în septembrie.

Anul acesta, Facebook a fost cel mai bun plasament, oferind unui investitor care cumpăra acţiunile FB la începutul anului un randament de 58% în lei, raportat la cotaţia de vineri, 24 octombrie. Producătorul de microprocesoare Intel Corporation (INL) a avut a doua cea mai bună evoluţie pe ATS de-a lungul aceleiaşi perioade, afişând o creştere de circa 40%.

La polul opus, acţiunile Adidas au suferit cele mai mari corecţii, scăzând cu 34% de la începutul anului, urmate de titlurile grupului austriac de energie OMV (OMV), al căror preţ s-a redus cu 28% după două trimestre consecutive de rezultate financiare dezamăgitoare şi perspective sumbre.

Un număr de 27 de companii internaţionale sunt tranzacţionate pe bursa de la Bucureşti prin platforma ATS, dar numărul lor va creşte la 32 de la începutul lunii decembrie. Firma de brokeraj Tradeville a anunţat recent că va aduce pe ATS şi titlurile companiei chineze de comerţ electronic Alibaba, care s-a listat în această toamnă pe bursa de la New York în cea mai mare ofertă publică iniţială din istoria pieţei americane.

Pe lângă Alibaba, secţiunea ATS se va îmbogăţi şi cu patru companii germane: Deutsche Post, una dintre cele mai mari companii de curierat din lume, transportatorul aerian Lufthansa, grupul financiar Commerzbank şi producătorul de componente auto Continental, toate prezente cu operaţiuni şi în România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO