Burse - Fonduri mutuale

Romcab si-a bugetat un profit triplu pentru acest an

Romcab si-a bugetat un profit triplu pentru acest an

Click pentru imaginea intreaga

19.06.2008, 19:24 23

Producatorul de cablaje electrice Romcab din Targu-Mures (MCAB) estimeaza pentru 2008 un profit brut de 5,7 mil. lei (1,6 mil. euro), de peste trei ori mai ridicat, comparativ cu castigul obtinut de companie in 2007.
Afacerile Romcab sunt prognozate sa urce cu 33% in aceeasi perioada, la 69 mil. lei (19,7 mil. euro).
In primul trimestru din acest an, afacerile companiei aproape s-au dublat, la 16,9 mil. lei (4,6 mil. euro), iar profitul net a inregistrat o crestere similara, ajungand la 360.000 de lei (circa 97.000 de euro).
Ritmul de crestere din primele trei luni s-a pastrat si in perioada aprilie - mai, potrivit reprezentantilor companiei, care spun ca avansul este totusi in linie cu asteptarile lor.
Motorul cresterii vanzarilor Romcab din primul trimestru l-a reprezentat segmentul de constructii, care au urcat de peste 2,6 ori comparativ cu primele trei luni din 2007, iar cele destinate bunurilor de uz casnic s-au majorat cu 25% in aceeasi perioada.
"Estimarile noastre pentru acest an sunt de crestere a pietei constructiilor cu peste 17%, trend confirmat pana in prezent de evolutiile investitiilor in constructii, care au depasit nivelul din 2007 cu 30%. Deasemeni, atat piata auto cat si cea a produselor de uz casnic se vor dezvolta in continuare, cu 15 - 20% pe an", spune Gombos Csaba, directorul general al Romcab Targu-Mures.
Compania estimeaza ca va atinge pana in 2012 o cifra de afaceri de 100 mil. euro, nivel de cinci ori mai mare comparativ cu cel asteptat in acest an.
"Pe fondul unei piete in continua crestere, ne-am propus modernizarea dotarilor actuale si abordarea unei noi game de produse - cea a cablurilor de medie tensiune atat din cupru cat si din aluminiu. In conditiile efectuarii investitiilor planificate, pana in 2012 cifra de afaceri va creste la peste 100 milioane de euro. Conform studiului de fezabilitate realizat, pentru modernizarea capacitatilor de productie actuale si includerea noii game de produse pentru medie tensiune in portofoliul nostru vor genera investitii de peste 10 milioane de euro", spune Gombos Csaba.
Marjele de profit ale producatorilor de cabluri au fost afectate in ultimele trimestre de avansul sustinut al pretului principalelor materii prime.
"Pe fondul cresterii cotatiei cuprului la bursa londoneza cu peste 15% in primele 5 luni ale anului, preturile cablurilor si conductorilor din cupru au inregistrat cresteri cu peste 10%. Preturile cablurilor si conductorilor din cupru sunt strans legate de fluctuatiile cuprului, care a ajuns in 2008 la un maxim de 8.650 usd/tona. Comparativ, in 1999 media anuala a cotatiei cuprului era de 1.573 usd/tona", explica Csaba.
Compania este in prezent in reorganizare judiciara, iar la inceputul acestui an a anuntat ca si-a indeplinit obligatiile financiare asumate prin planul de reorganizare.
Pentru aceasta, Romcab a vandut anul trecut mai multe active, printre care un teren de 42 de hectare pentru 10,7 mil. euro, suma care a fost destinata acoperirii acestor datorii.
Compania este controlata de firma Sadalbari, care detine 69% din actiuni, in timp ce banca americana de investitii Morgan Stanley detine o participatie de aproape 23% din actiuni.
La ultimul pret de ieri, de 10 lei/actiune, valoarea de piata a Romcab se ridica la 15,3 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO