Burse - Fonduri mutuale

Rompetrol Rafinare a trecut pe profit de 22,2 mil. dolari în primele trei luni din 2023, de la o pierdere de 100,3 mil. dolari în T1/2022, după ce afacerile au crescut cu 10%, la 1,3 mld. dolari

Rompetrol Rafinare a trecut pe profit de 22,2 mil. dolari...

Autor: Tibi Oprea

15.05.2023, 18:25 188

Rompetrol Rafinare (simbol bursier RRC), companie membră a Grupului KMG International (Rompetrol), a înregistrat o creştere de 10% a cifrei de afaceri brută consolidate, la aproape 1,3 mld. dolari, evoluţie determinată în principal de cantitatea mai mare de materii prime procesate şi produse obţinute în rafinăria Petromidia, care a susţinut creşterea volumului de vânzări comparativ cu T1/2022.

Profitul operaţional (EBITDA) a fost de 100 de milioane de dolari, iar rezultatul net a fost 14,5 milioane de dolari, în ciuda scăderii cotaţiilor de pe piaţa internaţională a ţiţeiului şi produselor rafinate – scăderi de 20% la ţiţei, 10% pentru benzină şi 8% pentru motorină, comparativ cu nivelurile din aceeaşi perioadă a anului anterior.

„Rezultatele în creştere au fost obţinute şi în contextul în care, timp de aproximativ 10 zile, rafinăria Petromidia a funcţionat la capacitate redusă, pentru lucrări de mentenanţă, la începutul lunii februarie. Rompetrol Rafinare a continuat să comercializeze produsele obţinute, preponderent pe piaţa internă, pentru a asigura cererea crescută de carburanţi, la nivelul României”, menţionează Rompetrol Rafinare într-un comunicat.

Astfel, în T1/2023 compania a direcţionat 63% din benzinele şi motorinele produse în Petromidia către piaţa domestică. În acelaşi timp, Rompetrol Rafinare a susţinut, cu volume importante de produse petroliere, subsidiarele Grupului KMG International, Rompetrol fiind cel mai important furnizor de carburanţi din Republica Moldova şi Georgia şi cu o prezenţă semnificativă în Bulgaria.

Valoarea totală a exporturilor realizate de Rompetrol Rafinare (prin diviziile de rafinare şi petrochimie) în primul trimestru al anului s-a ridicat la 334 de milioane de dolari, în creştere cu 22% faţă de perioada similară din 2022, pe fondul unui volum cu 45% mai mare al cantităţilor de produse exportate – 462.000 de tone în perioada ianuarie-martie 2023.

Segmentul de rafinare al companiei a înregistrat rezultate în creştere în ceea ce priveşte cifra de afaceri brută – 1,1 miliarde de dolari, creştere de 14% comparativ cu T1/2022. De asemenea, profitul operaţional (EBITDA) al Rompetrol Rafinare a fost de 100 milioane de dolari, iar rezultatul net de 22,3 milioane de dolari, ambele înregistrând creşteri.

În primul trimestru din 2023, rafinăria Petromidia a procesat 1,28 milioane de tone de materii prime, ţiţeiul provenind exclusiv din Kazahstan, cu sprijinul unicului acţionar al Grupului KMGI – KazMunayGas.

Volumele au înregistrat o creştere de 31%, faţă de primul trimestru din 2022, ceea ce a susţinut un nivel de producţie ridicat, cu 343.000 de tone de benzine şi 620.000 de tone de motorine produse în rafinăria Petromidia. Astfel, cea mai mare rafinărie din ţară a reuşit să atingă un randament al produselor albe de 83,51%wt.

„Rezultatele operaţionale au fost atinse cu un grad de utilizare a capacităţii de rafinare de 86%, determinat de operaţiunile tehnologice programate din primul trimestru al anului, care au presupus schimbarea şi regenerarea catalizatorilor, decocsare şi alte lucrări specifice de mentenanţă”, mai notează compania.

În primele trei luni din acest an, rafinăria Vega Ploieşti a crescut cantitatea de materie primă procesată cu 10%, faţă de primul trimestru din 2022, cu peste 76.000 de tone de materii prime prelucrate, în vederea obţinerii de produse petroliere speciale, cu valoare adăugată pe piaţa de profil.

Rafinăria Vega este singura unitate de profil din România cu capabilitatea de obţinere a unor produse speciale, precum bitumul rutier şi cel cu polimeri, hexan sau solvenţi ecologici. Bitumul este comercializat exclusiv intern, Rompetrol Rafinare având o cotă de piaţă de aproape 20% din necesarul naţional, iar produse precum hexanul şi solvenţii ecologici sunt direcţionate, în mare măsură, pe pieţele externe.

Pe segmentul de petrochimie, producţia totală de polimeri a diviziei de petrochimie a fost de 26.300 de tone în T1/2023, în uşoară scădere faţă de perioada similară a anului trecut. De asemenea, vânzările totale ale segmentului petrochimic au înregistrat o scădere de 10%, ajungând la 36.000 de tone comercializate în ianuarie-martie 2023.

Instalaţia de Polietilenă de Joasă Densitate (LDPE) a segmentului de petrochimie funcţionează 100% cu etilenă din import, iar instalaţia de Polipropilenă (PP) funcţionează cu materie primă produsă şi livrată intern de către rafinăria Petromidia.

„Segmentul de petrochimie este singurul producător de polipropilenă şi polietilene din România, reuşind constant să-si majoreze cota de piaţă, inclusiv pe categoriile secundare de produse”, scrie Rompetrol Rafinare.

În ceea ce priveşte segmentul de distribuţie, cifra de afaceri brută consolidată a înregistrat o valoare de peste 792 de milioane de dolari, în uşoară creştere comparativ cu perioada ianuarie-martie 2022.

„Media cotaţiilor Platts (FOB Med Italy) exprimate în dolari (moneda de referinţă), a consemnat o scădere de aproape 8% pentru motorină, respectiv, 10% pentru benzină. Din cauza deprecierii leului în raport cu dolarul, cotaţia internaţională a motorinei a scăzut, în moneda naţională (RON), cu circa 4%, iar cotaţia internaţională a benzinei, cu 6,5%, comparativ cu perioada ianuarie – martie 2022”, explică societatea.

Divizia de distribuţie a consemnat în T1/2023 vânzări cu 13% mai mari în segmentul de retail (242.000 de tone în ianuarie-martie 2023), faţă de primele trei luni din 2022. Vânzările en-gros de carburanţi au însumat 195.000 de tone, volum în uşoară scădere faţă de T1/2022.

La finalul lui martie 2023, Rompetrol Downstream a ajuns la o reţea de 1.284 de puncte de comercializare (reţeaua de staţii proprii, staţii partener, staţii mobile: expres, baze interne de 9 şi 20 de metri cubi).

Compania a fost şi în primul trimestru al anului 2023 un contributor major la bugetul de stat al României, plătind peste 367 de milioane de dolari în primele trei luni din 2023. Acţionarii semnificativi ai Rompetrol Rafinare sunt KMG International (54,63% - direct şi indirect) şi statul român, prin Ministerul Energiei (44,7%).

Rompetrol Rafinare are 2,2 mld. lei capitalizare. Acţiunile RRC se tranzacţionează în creştere cu 4,4% de la începutul acestui an, pe fondul unor tranzacţii de 400.000 de lei, conform datelor BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO