Burse - Fonduri mutuale

Rompetrol Rafinare si-a bugetat pierderi de 17 ori mai mici

01.05.2008, 20:05 10

Rompetrol Rafinare Constanta - Petromidia (RRC), pricipala companie a grupului petrolier Rompetrol, estimeaza pentru acest an o pierdere de 8,7 milioane de dolari (5,5 milioane de euro), dupa ce anul trecut a raportat pierderi de 94 de milioane de euro.
Potrivit bugetului de venituri si cheltuieli al companiei, Petromidia va inregistra anul acesta o cifra de afaceri de 1,9 miliarde de euro (3,16 miliarde de dolari), in crestere cu aproximativ 19% comparativ cu vanzarile inregistrate in 2007. Bugetul de investitii al companiei aferent anului in curs este de 164 de milioane de dolari (103,3 milioane de euro).
La nivel consolidat, Rompetrol Rafinare si subsidiarele sale Rompetrol Petrochemicals, Rompetrol Downstream, Rom Oil, Rompetrol Quality Control si Rompetrol Logistics au inregistrat anul trecut afaceri nete de 1,9 miliarde de euro (6,4 miliarde de lei) si o pierdere neta de 85,3 milioane de euro (285,3 milioane de lei).
In ultimele noua luni, capitalizarea RRC a suferit una dintre cele mai puternice deprecieri pe Bursa, compania pierzand peste 50% din valoare, de la un nivel de peste 700 de milioane de euro cat avea in vara anului trecut pana la un nivel de 346 de milioane de euro. Mai mult, unii analisti, cum ar fi cei de la banca olandeza ING, spun ca Rompetrol Rafinare nu va trece pe profit mai devreme de 2010 si recomanda vanzarea titlurilor Rompetrol pe fondul unor viitoare deprecieri indicand o valoare corecta de 200 mil. euro pentru principalul activ al grupului condus de omul de afaceri Dinu Patriciu.
Principalii factori care alimenteaza reticenta analistilor in ceea ce priveste evolutia Rompetrol, dincolo de pierderile mari, sunt datoriile de 550 mil. euro, dar si situatia tot mai nefavorabila pentru companiile din rafinare ca urmare a cresterii pretului petrolului. La acestea se adauga si absenta unor informatii concrete din partea noului actionar al Rompetrol privind strategia pe termen lung a grupului. In vara anului trecut, 75% din actiunile Rompetrol au fost vandute catre compania kazaha de stat KazMunaiGaz intr-o tranzactie evaluata la 2,7 mld. dolari pornind de la valoarea de 3,6 mld. dolari atribuita intregului grup.
Dupa preluarea grupului Rompetrol de catre KMG, mai multe societati de brokeraj au emis rapoarte foarte optimiste privind actiunile Petromidia. Estimarile pozitive se bazau pe pretul platit de KMG pentru achizitia Rompetrol, dar si pe un eventual ajutor consistent din partea companiei kazahe, privind importuri de titei la un pret mai redus sau plata datoriilor istorice, speculatii care insa nu s-au materializat.
Titlurile Rompetrol Rafinare au inchis ultima sedinta de tranzactionare la un nivel de 0,0603 de lei, dupa ce s-au prabusit cu 25% de la inceputul lunii aprilie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO