Burse - Fonduri mutuale

Rompetrol Rafinare a trecut pe profit net de 419 mil. lei în 2022, de la o pierdere de 867 mil. lei în 2021, după ce afacerile nete au crescut cu 60%, la 24,9 mld. lei. Compania estimează o taxă de solidaritate de 578 mil. lei

Rompetrol Rafinare a trecut pe profit net de 419 mil. lei...

Autor: Tibi Oprea

28.02.2023, 19:34 278

Rompetrol Rafinare (simbol bursier RRC), companie membră a Grupului KMG International şi proprietarul rafinăriilor Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti, a înregistrat în 2022 o îmbunătăţire a indicatorilor financiari, ca urmare a marjelor de rafinare europene mai mari comparativ cu anul 2021, susţinute cu un nivel de producţie în creştere.

Astfel, cifra de afaceri brută atinsă de companie în 2022 a fost de 6,6 miliarde de dolari (30,5 mld. lei), în creştere cu 42% comparativ cu 2021, iar cifra de afaceri netă a fost de 5,4 miliarde de dolari (24,9 mld. lei), plus 60%.

Profitul operaţional (EBITDA) a fost de circa 464 de milioane de dolari (2,2 mld. lei), în creştere cu 335% faţă de 2021, iar rezultatul net a înregistrat o valoare pozitivă de 90,3 milioane de dolari (419,2 mil. lei), faţă de o pierdere de 186,8 milioane de dolari (866,7 mil. lei) în anul anterior.

„Rompetrol Rafinare a rămas, şi în 2022, un factor de stabilitate naţional şi regional, prin impactul generat de produsele petroliere distribuite în România şi în zona Mării Negre. Anul precedent a fost unul complex, cu un context regional atipic şi cu o revizie generală efectuată în grafic şi în deplină siguranţă. Cu toate acestea, rafinăriile noastre au avut un grad de utilizare ridicat şi au susţinut planurile operaţionale proiectate, în cele mai bune condiţii de securitate în muncă şi protecţie a mediului”, spune Felix Crudu-Tesloveanu, Director General al Rompetrol Rafinare.

În 2022, a existat o serie de factori care au avut impact asupra rezultatelor financiare preliminare, cum ar fi sancţiunile impuse de Uniunea Europeană, care au influenţat oferta de materie primă din piaţă sau creşterea preţurilor la utilităţi, în special la gaze naturale şi energie electrică.

Cu toate acestea, compania a luat toate măsurile necesare pentru adaptarea la condiţiile de piaţă şi a reuşit, cu sprijinul KazMunayGas şi a diviziei de trading a Grupului KMG International (Rompetrol), să asigure un flux stabil de ţiţei pentru rafinăria Petromidia, securizând astfel livrări neîntrerupte, în special pentru piaţa din România.

În 2022, Rompetrol Rafinare a realizat exporturi în valoare de circa 1,7 miliarde de dolari. Cantităţile totale exportate de rafinăriile Petromidia, Vega şi Divizia de Petrochimie a Rompetrol Rafinare s-au ridicat la aproximativ 1,8 milioane de tone.

De asemenea, compania este un contribuabil important la bugetul de stat al României, plătind peste 425 de milioane de dolari în trimestrul 4 al lui 2022, respectiv 1,56 miliarde de dolari pe tot parcursul anului precedent. Valoarea cuprinde toate taxele datorate şi plătite de Rompetrol Rafinare către statul român, cum ar fi accize, TVA, contribuţii salariale şi alte impozite.

În ceea ce priveşte taxa de solidaritate, compania estimează o contribuţie de 124,6 milioane de dolari, reflectând-o în situaţiile financiare preliminare neauditate pentru anul 2022. În conformitate cu legea care va aproba OUG 186, va fi stabilit exact cuantumul taxei de solidaritate, pe care Rompetrol Rafinare ar urma să o plătească, respectând toate reglementările în vigoare.

Acţionarii semnificativi ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% - direct şi indirect) şi Statul Român, prin Ministerul Energiei (44,7%). Rompetrol Rafinare are o capitalizare de 2,2 miliarde de lei, după ce acţiunile s-au apreciat cu 5% de la începutul anului, pe fondul unor tranzacţii de 180.000 de lei, arată datele BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO