Burse - Fonduri mutuale

Rubla îşi revine: Moneda rusească atinge maximul ultimei luni faţă de dolar. Acţiunile ruseşti recuperează teren în ultima şedinţă de tranzacţionare

Rubla îşi revine: Moneda rusească atinge maximul...

Autor: Mediafax

29.03.2022, 16:43 12543

Marţi, rubla rusă s-a întărit până la un maxim al ultimei luni în tranzacţiile de la Moscova, trecând de 88 unităţi pentru un dolar, în timp ce acţiunile au recuperat teren în cea de-a patra şedinţă de la reluarea tranzacţiilor, după o suspendare de aproape o lună, scrie Reuters.

Piaţa rusă se redeschide treptat după o suspendare cauzată de sancţiunile occidentale care au urmat începerii a ceea ce Rusia numeşte "o operaţiune specială" în Ucraina, la 24 februarie.

La ora 0914 GMT, rubla era în creştere cu 2% faţă de dolar, după ce anterior atinsese 87,40 unităţi/dolar, cel mai ridicat nivel din 28 februarie. Ea a pierdut 0,3% pentru a se tranzacţiona la 96,89 faţă de euro.

Doi factori puternici - trecerea Rusiei la ruble pentru plăţile la exportul de gaze şi mandatul firmelor exportatoare de a converti 80% din câştigurile lor în valută în ruble - susţin moneda rusă, a declarat Iskander Lutsko, strateg şef de investiţii la ITI Capital.

"Piaţa depinde acum cu adevărat de progresele înregistrate în negocierile dintre Rusia şi Ucraina", a declarat Lutsko despre bursa rusă, în timp ce cele două părţi s-au întâlnit pentru discuţii faţă în faţă în Turcia.

Acţiunile ruseşti se tranzacţionează în sesiuni restrânse şi cu diverse restricţii, inclusiv interzicerea vânzărilor în lipsă. Nerezidenţilor le este interzis să vândă acţiuni şi obligaţiuni în ruble OFZ până la 1 aprilie. Volumele de tranzacţionare sunt mult mai mici decât în mod normal.

Indicele RTS denominat în dolari a crescut cu 10,2%, până la 907,1 puncte. Indicele rusesc MOEX, bazat pe ruble, a crescut cu 4,2%, la 2.533,6 puncte.

Aeroflot, unul dintre cele mai volatile titluri de la redeschidere, a urcat cu 12,7%, Rosneft a crescut cu 9,8%, iar creditorul de stat dominant Sberbank a urcat cu 7,7%.

Acţiunile listate la Moscova şi certificatele de depozit ale unor companii cu listări primare în străinătate au revenit marţi la tranzacţionare.

Gigantul tehnologic Yandex, listat pe Nasdaq, a văzut acţiunile sale de la Moscova crescând cu 8,1% , în timp ce certificatele de depozit ale retailerului Fix Price, listat la Londra, au urcat cu aproximativ 25%.

Ministerul de Finanţe al Rusiei a declarat marţi că a plătit integral un cupon pentru euroobligaţiunile sale scadente în 2035, a treia plată de când sancţiunile occidentale fără precedent au pus sub semnul întrebării capacitatea Rusiei de a asigura serviciul datoriei în valută.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO