Burse - Fonduri mutuale

Rusii de la Mechel se gandesc sa vanda combinatele din Romania din cauza costurilor

15.09.2006, 19:31 21

Grupul siderurgic rus Mechel ar putea vinde cele doua combinate pe care le detine in Romania din cauza costurilor operationale ridicate, potrivit directorului operational al grupului, Alexei Ivanuskin, citat de Reuters.
Mechel detine in Romania producatorul de oteluri speciale Mechel Targoviste si producatorul de sarma Mechel Campia Turzii. Grupul urmeaza sa ia o decizie privind vanzarea celor doua combinate pana la finele lunii octombrie, dupa o evaluare a posibilitatii celor doua societati de a obtine profit.
Conducerea Mechel discuta un plan de restructurare a celor doua combinate, dar Ivanuskin a spus ca acestea sunt neprofitabile din cauza pretului ridicat al gazelor, al electricitatii si al fortei de munca.
Reprezentantii din Romania ai grupului Mechel nu au oferit ieri niciun comentariu pe marginea acestui subiect.
Mechel a preluat Combinatul de Oteluri Speciale Targoviste in 2002, pentru ca un an mai tarziu sa cumpere de la AVAS si Industria Sarmei Campia Turzii. Pretul platit de Mechel pentru pachetele de actiuni ale celor doua companii a fost mai mic de 10 mil. dolari (circa 8 mil. euro), potrivit oficialilor companiei.
Grupul Mechel a inregistrat o scadere a profitului net in 2005, la 381 mil. dolari (circa 304 mil. euro), fata de un nivel de 543 mil. dolari (434 mil. euro) in 2004. Scaderea a fost cauzata de cresterea pretului materiilor prime si de concurenta tot mai ridicata din industria siderurgica.
Cele doua unitati din Romania ale grupului au incheiat anul trecut cu pierderi totale de circa 40 mil. euro. Afacerile totale ale celor doua societati s-au ridicat anul trecut la peste 220 mil. euro.
Mechel Targoviste a inregistrat anul trecut pierderi de 15,7 mil. euro, la o cifra de afaceri de 168 mil. euro. In 2004, combinatul inregistrase pierderi de 13,46 mil. euro la afaceri de 157,8 mil. euro.
In primul semestru al acestui an, Mechel Targoviste si-a redus pierderile cu circa 55% fata de prima jumatate a lui 2005, la 2,48 mil. euro, in conditiile scaderii cifrei de afaceri cu circa 3%, pana la 83,3 mil. euro. Valoarea activelor totale ale companiei la finele lunii iunie era de 92,6 mil- euro, iar datoriile totale se ridicau la 58 mil. euro.
Mechel Targoviste a inregistrat anul trecut pierderi de 24,4 milioane de euro, la o cifra de afaceri de 167,8 milioane de euro.
In primele sase pe luni ale acestui an, compania a inregistrat pierderi de 3,44 milioane de euro, cu 33% mai scazute decat in aceeasi perioada a lui 2005.
Cifra de afaceri a crescut cu 10%, la 56,3 milioane de euro.
La finele primului semestru, compania avea active totale de 70 mil. euro si datorii totale de circa 35 de mil. euro.
Actiunile Mechel Targoviste sunt listate la Bursa de Valori, ultimul pret de tranzactionare fiind de circa 0,5 lei/actiune, la care capitalizarea companiei este de 8 milioane de euro. Titlurile Mechel Campia Turzii sunt listate pe RASDAQ, unde s-au tranzactionat ultima data la 1,3 lei/actiune, valoarea de piata a societatii fiind de 13,9 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO