Burse - Fonduri mutuale

S-a încheiat a opta ofertă de vânzare de titluri de stat Fidelis: micii investitori au subscris de circa 1,44 miliarde de lei

S-a încheiat a opta ofertă de vânzare de titluri de...

Autor: Tibi Oprea

21.06.2022, 18:11 7165

Din 6 iunie şi până pe 21 iunie 2022, adică pe parcursul derulării ofertei de vânzare de titluri de stat Fidelis, ediţia a VIII-a, de către Ministerul Finanţelor, la dobânzi chiar şi de 7,8% la lei, micii investitori au subscris de circa 1,44 de miliarde de lei, arată datele agregate de ZF din platformele brokerilor.

Cu alte cuvinte, în fiecare zi de pe parcursul acestei perioade de subscriere investitorii au împrumutat statul român în medie cu 120 de milioane de lei, potrivit calculelor ZF.

Spre comparaţie, precedenta emisiune Fidelis, de la finalul lunii martie, a atras subscrieri de 2 miliarde de lei, în timp ce ediţia a VI-a de la finele anului 2021 a avut subscrieri de aproximativ 1,1 miliarde de lei.

Din subscrierile totale de 1,44 de miliarde de lei ale ultimei ediţii, circa 927,5 milioane de lei au fost subscrierile pentru cele două tranşe denominate în lei, în timp ce împrumuturile în euro s-au ridicat la circa 514 milioane de lei (103,85 mil. euro), arată datele agregate de ZF.

Astfel, pe tranşa în lei cu scadenţa în iunie 2023 (R2306A), care poartă o dobândă de 7,2% pe an, s-au strâns subscrieri de 748,45 mil. lei, în timp ce pe tranşa în lei cu scadenţa în iunie 2025 (R2506A), pentru care Ministerul Finanţelor plăteşte 7,8% pe an, au fost subscrieri de 179,1 mil. lei.

În cazul împrumuturilor în euro, pe tranşa cu scadenţa în iunie 2023 care poartă o dobândă de 1,4% s-au adunat subscrieri de 190,2 mil. lei (38,4 mil. euro), iar pe tranşa cu scadenţa în iunie 2024 cu o dobândă de 2,3% au avut loc subscrieri de la investitori de 323,85 mil. lei (65,4 mil. euro).

Aceste titluri de stat Fidelis sunt diferite de Tezaur în contextul în care primele urmează să fie listate la Bursa de Valori Bucureşti şi pot fi cumpărate prin brokeri şi prin sindicatul bancar de intermediere, în timp ce Tezaur nu este tranzacţionabil şi poate fi cumpărat prin Trezorerie şi Poştă.

Ministerul Finanţelor „va utiliza fondurile obţinute în urma derulării ofertei pentru finanţarea deficitului bugetar, refinanţarea şi rambursarea anticipată a datoriei publice guvernamentale”.

Instrumente financiare vor ajunge la Bursa de la Bucureşti, acolo unde preţul va fluctua în funcţie de cerere şi ofertă, dar şi condiţiile din economie, precum inflaţie şi dobânzi. La Bursă, orice investitor persoană fizică va putea să vândă şi să cumpere Fidelis, suportând doar comisionul de la broker întrucât aceste investiţii sunt neimpozabile, atât pe tranzacţionare, cât şi pe scadenţă.

Potrivit calculelor realizate de ZF, de la prima emisiune Fidelis din vara lui 2020 încoace, Ministerul Finanţelor a împrumutat peste 12,4 miliarde de lei de la micii investitori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO