Burse - Fonduri mutuale

S&P a afirmat ratingurile Transgaz, cu perspectivă stabilă, pentru "poziţia sa puternică de monopol"

S&P a afirmat ratingurile Transgaz, cu perspectivă stabilă, pentru "poziţia sa puternică de monopol"

Autor: Vlad Popescu

05.05.2011, 12:54 339

Standard & Poor's (S&P) a afirmat joi ratingurileTransgaz(TGN) la "BB+" pentru creditele învalută pe termen lung şi "BBB-" pentru datoriile în monedă localăpe termen lung, cu perspectivă stabilă, anticipând că societatea vamenţine o situaţie financiară robustă.

"Ne bazăm aşteptările pe presupunerea că totalul dividendelorplătite de Transgazva reveni începând din acest an la 50% din profit, după ce Guvernula impus o creştere temporară a dividendelor plătite de companiilede stat la 90% din profit în cadrul strategiei naţionale deconsolidare fiscală. Am înţeles că Transgaz a cerut să fieexceptată de la distribuţia excepţională a dividendelor aferenteprofitului pe 2010, iar rezultatul acestei solicitări ar trebui săapară în următoarele săptămâni. Dacă excepţia va fi acordată,anticipăm o creştere a investiţiilor Transgazîn 2011", se spune într-un comunicat transmis joi de S&P.

Scenariul de bază al S&P pentru Transgaznu ia în considerare potenţialul impact financiar al participăriicompaniei la proiectul Nabucco, deoarece agenţia a remarcat o starede incertitudine perpetuă în privinţa surselor de alimentare aconductei cu gaze, costurilor proiectului şi structurii finale definanţare, inclusiv natura şi anvergura contribuţiei statuluiromân.

Ratingul Transgazreflectă poziţia puternică de monopol a companiei, fluxurile denumerar relativ predictibile şi situaţia robustă de credit, se maispune în comunicat. Principalele riscuri sunt asociate resetării lafiecare cinci ani a situaţiei de reglementare, următoarea etapă aciclului urmând să înceapă la jumătatea anului viitor, dar şi bazeiînvechite de active.

Perspectiva stabilă indică încrederea S&P că Transgazse va concentra în continuare pe activitatea de transportare agazelor naturale şi că va respecta programul minim de investiţii,menţinând în acelaşi timp o performanţă operaţională adecvată, unleverage financiar scăzut şi măsuri solide de protecţie a fluxuluide numerar. De asemenea, scenariul ia în considerare perspectivastabilă atribuită ratingului României.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO