Burse - Fonduri mutuale

Salariatii vor sa-si mareasca cu 10% participatia la Bermas

08.03.2009, 17:51 23

Producatorul de bere Bermas Suceava (BRM) intentioneaza sa rascumpere maxim 10% din actiunile proprii si sa atraga un imprumut pe termen scurt in valoare de 6 mil. lei (1,4 mil. euro) in vederea finantarii activitatii de productie, se arata in convocatorul emis de reprezetantii societatii.

Actionarii companiei se vor intruni la inceputul lunii aprilie pentru a discuta aceste propuneri, precum si planul de investitii pe urmatorii doi ani.
Decizia conducerii de a rascumpara actiuni vine in contextul in care valoarea de piata a firmei s-a redus pe Bursa de peste 12 ori in ultimul an si jumatate, iar pretul actiunilor a atins niveluri similare din 2002.
Pachetul de actiuni de 10% ce se are in vedere pentru a fi rascumparat este evaluat pe piata la circa 668.000 de lei (155.000 de euro) si urmeaza sa fie distribuit salariatilor, care controleaza deja compania prin intermediul a doua asociatii.
Asociatiile de salariati Victoria Bermas si PAS Bermas detin impreuna circa 51,7% din actiunile producatorului de bere, iar daca hotararea conducerii societatii va fi pusa in aplicare, participatia acestora in societate ar putea creste la 61,7% din capitalul social.
Operatiunile de rascumparare se vor intinde pe 18 luni de la data publicarii deciziei actionarilor in Monitorul Oficial.
In ultimele luni, tot mai multe companii de pe Bursa au anuntat programare de rascumparare a actiunilor proprii, atrasi de preturile scazute la care au ajuns acestea.
Indicele general al pietei BET-C a pierdut anul trecut 70% din valoare, iar in acest an s-a mai depreciat cu 34%, pe fondul crizei internationale si al inrautatirii conditiilor economice din tara, care au afectat si companiile listate pe Bursa.
Profitul Bermas a scazut anul trecut de 2,8 ori, de la 2,61 milioane de lei (0,7 mil. euro) in 2007 la un castig de circa 917.500 de lei (aproximativ 250.000 de euro).
Vanzarile producatorului de bere s-au redus usor in aceeasi perioada, la circa 23 mil. lei (6,3 mil. euro).
Compania a alocat in ultimii ani circa 50% din profit pentru dividende. Daca aceasta masura se va pastra si anul acesta, firma ar putea distribui actionarilor un dividend brut de circa 0,036 lei/actiune, reprezentand peste 10% din pretul actual din piata al acestor titluri, de 0,31 lei.
Printre actionarii Bermas se mai numara fondul STK Emergent, administrat de STK Financial, cu o participatie de 8,1% si SIF Banat-Crisana, cu o detinere de 5,66% din actiuni.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO