Burse - Fonduri mutuale

Scăderi abrupte pe Wall Street în ultimele zile: Investitorii americani sunt cuprinşi de "frică extremă" pentru prima dată în ultimele şase luni

Scăderi abrupte pe Wall Street în ultimele zile:...

Autor: Liviu Popescu

28.09.2023, 09:26 6010

Investitorii americani sunt cuprinşi de "frică extremă" pentru prima dată în ultimele şase luni, potrivit indicelui "Fear and Greed" al CNN, citat pe scară largă, scrie publicaţia MarketWatch. Indicele, care utilizează o serie de date, inclusiv nivelul indicelui de volatilitate Cboe VIX, sau Vix, cunoscut mai bine ca "indicatorul de frică" de pe Wall Street, a reflectat miercuri o citire de "frică extremă" pentru prima dată din 15 martie, când pieţele încă se resimţeau după prăbuşirea Silicon Valley Bank.

Vix s-a tranzacţionat până la 18,70 de puncte miercuri, cel mai ridicat nivel din 25 mai, potrivit datelor FactSet. Pe lângă Vix, indicatorul încorporează şi alte puncte de date, inclusiv numărul de acţiuni listate la bursa din New York care se tranzacţionează la maximul ultimelor 52 de săptămâni, comparativ cu numărul celor care se tranzacţionează la minimul ultimelor 52 de săptămâni, potrivit site-ului CNN.

Activitatea de pe piaţa opţiunilor este, de asemenea, încorporată sub forma raportului put-to-call de cinci zile, care se situează în prezent la 1,07, de asemenea cel mai ridicat nivel din martie.

Acest lucru semnalează faptul că cererea de opţiuni de vânzare, care reprezintă o asigurare împotriva unor pierderi suplimentare pe piaţa bursieră, a depăşit cererea de opţiuni de cumpărare, care reprezintă un pariu că un indice bursier sau o acţiune individuală va creşte. Opţiunile oferă deţinătorilor dreptul, dar nu şi obligaţia, de a cumpăra sau de a vinde la un preţ convenit înainte de o dată de expirare stabilită.

Interesant este faptul că singura intrare a indicelui care nu a proiectat o citire de "frică" sau "frică extremă" a fost o citire a spread-urilor pentru obligaţiunile de tip junk-bond faţă de cele de tip investment-grade, care nu au fluctuat prea mult în ciuda marşului ascendent al randamentelor pe termen lung ale Trezoreriei.

Acţiunile americane au oscilat între câştiguri şi pierderi toată ziua de miercuri, în timp ce S&P 500 SPX se străduieşte să evite ceea ce ar fi a cincea zi roşie din opt. S&P 500 a crescut cu 0,2%, în timp ce Nasdaq Composite COMP a crescut cu 0,5%, iar Dow Jones Industrial Average DJIA a rămas pe roşu cu o scădere de 16 puncte, sau 0,1%, la 33.599 puncte.

Acţiunile americane au scăzut de când Rezerva Federală a anunţat săptămâna trecută proiecţii care arată că intenţionează să menţină ţinta dobânzii de politică monetară de referinţă peste 5% până în 2024, mai mult decât se aşteptau investitorii. Creşterea randamentelor Trezoreriei şi întărirea dolarului au fost acuzate de analişti că au dus la o mare parte din suferinţele acţiunilor.​

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO