Burse - Fonduri mutuale

Scumpirea motorinei face ca Petrom să devină cea mai ieftină acţiune de la Bursa de la Bucureşti, dar raportat la companii similare din regiune să fie uşor mai scumpă

Scumpirea motorinei face ca Petrom să devină cea mai...

Autor: Liviu Popescu

02.09.2022, 07:00 8326

♦ Potrivit calculelor realizate de ZF, Petrom a avut un profit net de 6,6 mld. lei în S2/2021 şi S1/2022, în timp ce evaluarea bursieră este de circa 27 mld. lei ♦ Acest lucru se traduce într-un multiplu PER de circa 4,5x.

Scumpirea accelerată a carburan­ţilor, care a adus rezultate record pentru societăţile din energie, a făcut ca OMV Petrom să devină cea mai subevaluată companie din prima ligă bursieră de la Bucureşti prin prisma raportului dintre evaluarea bursieră şi rezultatele financiare din ultimele 12 luni, adică multiplul PER, arată datele agregate de ZF.

Însă chiar şi cu un multiplu PER de 4,5x, acţiunile Petrom sunt uşor peste mediana compa­niilor din energie din regiune, aşa-zisele PEERS, ceea ce arată că aprecierile bursiere au avut o dinamică inferioară celor aferente rezultatelor financiare.

„Cât timp piaţă produselor energetice va fi caracterizată de o volatilitate crescută, este probabil că indicatorii de evaluare bursieră să rămână scăzuţi, expresie a unui risc suplimentar resimţit de către investitori“, spune Alin Brendea, director de operaţiuni al Prime Transaction.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO