Burse - Fonduri mutuale

Se caută vicepreşedinte la CNVM. Lupta se dă între PDL şi PNL

Se caută vicepreşedinte la CNVM. Lupta se dă între PDL şi PNL

Paul Miclăuş, 43 de ani, a fost membru al CNVM din 2000 până în 2005 şi apoi vicepreşedinte al Comisiei din 2005 până în 2010. După expirarea mandatului de vicepreşedinte el a devenit consilier al comisarului CNVM Claudia Sava.

Autor: Roxana Daniela Pricop

14.09.2010, 23:20 293

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), autoritatea deregle mentare şi supraveghere a pieţei de capital, a rămas fără unvicepreşedinte din vara acestui an după ce candidatul propus de PNL- Alexe Ga vrilă - nu a primit votul Parlamentului. Acum, senatoriiPD-L vor ca propriul partid să pro pună vicepreşedintele.

Pentru că primesc girul Parla men tului, toţi cei şapte membridin con ducerea CNVM sunt pro puşi şi susţinuţi de un partidpolitic, com pe ten ţele persoanei care va lua parte la supra vegherea pieţei de capital fiind trecute în plan secundar. La finelelunii iunie, Alexe Gavrilă, in giner metalurgist de profesie şisusţinut de PNL, a fost validat de comisiile de buget-fi nan ţe înfuncţia de vicepreşedinte al Comisiei, ur mând să-l înlocuiască pePaul Miclăuş, al cărui mandat a expirat pe 26 iunie. Can didaturalui Alexe Gavrilă nu a mai fost validată de plenul Parlamentului însesiunea de vară.

Paul Miclăuş, membru în Comisie încă din 2000, a fost susţinuttot de PNL. Prin no mina li zarea lui Gavrilă, Partidul Liberal aîncercat să îşi menţină singurul reprezentant în con du cereaComisiei. Fostul vicepreşedinte este în prezent consilier lacabinetul comisarului CNVM Claudia Sava.

Luând în calcul postul rămas vacant, con du cerea CNVM esteformată din şapte membri, preşedintele Comisiei fiind, din iunie2001, Gabriela Anghelache. Cea de-a doua funcţie de vicepreşedinteeste ocupată de Carmen Negoiţă. Gabriela Anghelache a fostsusţinută de PSD, în timp ce PDL a propus-o pe Carmen Negoiţă,soţia primarului de la sectorul 3 din Bucureşti, Liviu Negoiţă. PRMl-a susţinut pe Bogdan Chetreanu. Un alt mem bru al Comisiei,Claudia Sava, a fost propus de Partidul Conservator, în timp ceDorina Mihăilescu are sprijinul PSD.

Cum PD-L este partidul care deţine majoritatea în Parlament,Ovidiu Marian, pre şe dintele Comisiei pentru buget şi finanţe dincadrul Senatului, ia în calcul o altă propunere decât cea făcută dePNL.

"Cu un singur membru - Carmen Negoiţă, PD-L este slabreprezentat la conducerea CNVM. Având în vedere că PD-L deţine majo ritatea în Parlament, ne gândim şi la alte pro puneri decât ceafăcută de PNL, poate chiar vom propune noi un reprezentant", a spussenatorul Ovidiu Marian.

Pentru validitatea deciziilor luate de CNVM, cel puţin cincimembri trebuie să fie prezenţi la deliberări.

Miza unui loc în conducerea CNVM este deose bit de ridicată,având în vedere că remu ne raţia poate depăşi 4.000 de euro pelună, iar comi sarii sunt implicaţi direct în supra ve ghe reainvestitorilor, a burselor de valori şi com pa niilor active pepiaţa de capital. Anul acesta, ofi cialii CNVM au fost implicaţidirect în nego cierile cu Rompetrol Group pentru un preţ mai mare(de 0,0741lei/acţiune, faţă de 0,0628 lei/ac ţiune) pentruacţionarii minoritari ai Rom petrol Rafinare în cadrul ofertei depre luare obligatorie de la începutul anului. CNVM a mai scosastfel peste 10 mil. euro din con turile kazahilor pentruacţionarii minoritari de la RRC, printre care se număra şisenatorul UDMR Attila Verestoy.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO