Burse - Fonduri mutuale

Şeful grupului polonez Ciech, cu afaceri de 1 mld. euro, a venit în România să rezolve problemele de la Uzinele Sodice Govora

Dariusz Krawczyk, preşe­dinte al consiliului de adminis­tra­ţie al Uzinelor Sodice Govora

Uzinele Sodice Govora este ca un pa­cient care a trecut prin infarct dar a su­pra­vieţuit şi este în continuare la te­rapie intensivă. Această descriere era anul trecut valabilă pentru tot grupul Ciech, iar astăzi este doar pentru USG.

Dariusz Krawczyk, preşe­dinte al consiliului de adminis­tra­ţie al Uzinelor Sodice Govora Uzinele Sodice Govora este ca un pa­cient care a trecut prin infarct dar a su­pra­vieţuit şi este în continuare la te­rapie intensivă. Această descriere era anul trecut valabilă pentru tot grupul Ciech, iar astăzi este doar pentru USG.

Autor: Adrian Cojocar

22.11.2013, 00:08 882

Polonezii de la Ciech, care deţin pe plan local Uzinele Sodice Govora (USG), cel mai mare producător de sodă calcinată din România, spun că nu intenţionează să închidă fabrica aflată an de an pe pierdere de la preluarea acesteia, în 2006, urmărind în continuare restructurarea companiei în vederea rentabilizării după ce grupul a trecut recent printr-un proces similar.

În perioada 2007 – 2012 USG a cumulat pierderi de circa 96 mil. euro, susţinute în totalitate de grupul Ciech, care a finanţat compania cu 570 mil. lei (circa 130 mil. euro), potrivit datelor de la finele anului trecut.

Grupul Ciech s-a confruntat la ni­vel internaţional cu probleme finan­ciare. Anul trecut, grupul a raportat afa­ceri de 1,07 mld. euro şi pierderi de 107 mil. euro. Cei mai mari acţionari ai gru­pului sunt statul polonez, cu 39% din acţiuni, şi fonduri de pensii poloneze.

Aceştia l-au numit în poziţia de preşe­dinte al consiliului de adminis­tra­ţie pe Dariusz Krawczyk, care a sus­ţinut implementarea unor măsuri dure de restructurare şi a redus numărul an­ga­ja­ţilor grupului cu 35%, din mai 2012 până în prezent.

Krawczyk a venit săptămâna aceas­ta pentru prima dată în România pen­tru a descurca situaţia încâlcită a USG, a cărei activitate a fost grav afectată şi de intrarea în insolvenţă la începutul anu­lui a combinatului chimic Oltchim Râm­nicu Vâlcea, în condiţiile în care cele două companii erau principalii cli­enţi ai CET Govora şi Salrom pentru fur­ni­zarea de abur şi saramură, mate­riile prime de bază necesare producţiei în sectorul chimic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO