Burse - Fonduri mutuale

Severnav ţinteşte profit triplu în 2015

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Radu Bostan

09.04.2015, 00:03 541

Şantierul naval Severnav Drobeta-Turnu Severin (simbol bursier SEVE) a încheiat anul trecut cu afaceri în creştere cu 57%, iar pentru 2015 îşi propune să crească mai departe cu încă 35%, până la 65 milioane de lei, având ca obiectiv şi triplarea profitului, până la 1,8 milioane de lei.

Constructorul de nave, unul dintre puţinele care mai sunt listate pe bursă, a obţinut la începutul anului două contracte în valoare cumulată de 16 milioane de lei pentru fabricaţia corpurilor a două nave fluviale, care vor fi livrate către compania olandeză Rensen-Driessen. Acest broker de nave este unul dintre principalii clienţi ai Severnav, care a livrat doar anul trecut trei nave către compania olandeză.

Şantierul severinean a încheiat anul trecut cu afaceri de 47,8 milioane de lei, faţă de 30,4 milioane de lei în 2013, însă profitul net s-a redus la 58.000 de lei, de la 91.000 de lei.

„Rezultatele nete ale societăţii au fost reduse, influenţate pe de o parte de capacitatea redusă de autofinanţare (principala sursă de finanţare a producţiei este creditul bancar) şi pe de altă parte, de condiţiile din piaţă, care în acest moment nu permit posibilitatea operării unor marje comerciale mai mari“, arată raportul anual.

Severnav contează însă pe un influx de comenzi noi, motiv pentru care a solicitat aprobarea acţionarilor pentru a obţine o linie de finanţare de 11 milioane de euro din partea CEC Bank. Primele trageri din creditul CEC, de 2,4 milioane de euro, vor avea rolul de a finanţa execuţia contractelor cu Rensen-Driessen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO