Burse - Fonduri mutuale

SIF Moldova îşi vinde participaţia la Iasitex şi îi cumpără terenurile pentru un proiect imobiliar

SIF Moldova îşi vinde participaţia la Iasitex şi îi...

Autor: Alina Botezatu, Mediafax

28.10.2018, 15:03 939

SIF Moldova (simbol bursier: SIF 2) a anunţat că a achiziţionat, prin intermediul Agroland Capital, subsidiară a societăţii, active imobiliare de la Iasitex (simbol: IASX), controlată de milionarul Ştefan Vuza şi cu care se află într-un conflict juridic, pentru suma de 37 de milioane de lei.

Prin această tranzacţie, SIF 2 a preluat terenuri în suprafaţă de aproximativ 30.000 de metri pătraţi şi o clădire administrativă (PĂ8) cu o suprafaţă construită desfăşurată de 4.600 de metri pătraţi, ambele poziţionate în zona centrală a municipiului Iaşi, conform unui anunţ publicat pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB), vineri. Reprezentanţii SIF Moldova susţin că aceste active au „un potenţial semnificativ de dezvoltare imobiliară pe toate segmentele: rezidenţial, office şi comercial”.

„Operaţiunea se înscrie în strategia multianuală aprobată de acţionarii SIF Moldova, privind abordarea de tip «private equity» în derularea unor investiţii în domeniul real estate, ce oferă oportunităţi de creştere pe termen mediu şi lung. Această abordare presupune o implicare activă în proiecte antreprenoriale, ce conduce la creşterea rentabilităţii activelor administrate şi oferă, în mod prudenţial, posibilitatea compensării riscurilor generate de o eventuală creştere a volatilităţii pieţei de capital”, au explicat reprezentanţii SIF Moldova.

În acelaşi timp, societatea şi-a vândut acţiunile deţinute la Iasitex, emitent din portofoliul de dezinvestiri al SIF Moldova, deoarece are „un potenţial redus de creştere şi o lichiditate extrem de scăzută în piaţă”, conform societăţii.

Tranzacţia s-a derulat pe piaţă DEAL, pe segmentul a AeRO-ATS din cadrul BVB. Profitul rezultat din această tranzacţie este de circa 18 milioane de lei, iar lichidităţile generate sunt destinate realizării programului investiţional.

„Una din componentele tranzacţiei este şi cea judiciară, respectiv soluţionarea reciprocă a tuturor proceselor, precum şi identificarea unor soluţii amiabile, de tranziţie, în ceea ce priveşte activitatea Iasitex şi a firmelor care operează în activele care fac obiectul tranzacţiei. Deşi procesul de negociere a fost unul îndelungat şi dificil, din cauza multitudinii de condiţii care trebuiau îndeplinite, rezultatul final a fost în acord cu strategiile şi obiectivele viitoare ale părţilor implicate în tranzacţie”, au precizat reprezentanţii SIF Moldova.

La 15 octombrie, SIF Moldova a anunţat că a fost chemată în judecata de către Iasitex într-un dosar având ca obiect „acţiune în constatare abuz de minoritate din partea pârâtei şi obligarea la plata sumei de 4.437.267 euro cu titlu de prejudiciu şi cheltuieli de judecată”. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Bacău sub nr. 1848/110/2018.

De asemenea, SIF 2 a mai anunţat că, în acest dosar, instanţa a anulat capătul de cerere formulat de Iasitex privind obligarea SIF Moldova la plata sumei de 4,43 milioane de euro. În schimb, instanţa a dispus continuarea procedurii în ce priveşte primul capăt de cerere, având ca obiect constatare abuz de minoritate.

„Precizăm că deţinerea SIF Moldova de 29,04% din capitalul social al Iasitex S.A. face parte din Portofoliul Sell (deţineri neperformante rezultate în urma programului de privatizare în masă) şi reprezintă 0,18% din total active administrate. SIF Moldova va trata cu atenţie acest litigiu, deşi obiectul său «constatare abuz de minoritate» este lipsit de fundament, în condiţiile în care trebuie să îşi urmărească interesul de acţionar, în orice companie”, au susţinut reprezentanţii SIF Moldova, la 15 octombrie.

La finele lunii septembrie, valoarea totală a activelor administrate de SIF Moldova era de 2,074 de miliarde de lei, nivel relativ constant în raport cu luna precedentă. Ponderea principalelor categorii de active în valorea totală a activelor administrate la finele lunii septembrie 2018 era următoarea: acţiunile cotate 74,3% (Ă0,4%), acţiunile necotate 8,4% (-0,8%), unităţile de fond 8,9% (-0,4%), instrumentele monetare 7,1% (Ă1%). Vineri, 26 octombrie, capitalizarea SIF 2 era de 1,21 miliarde de lei, la BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO