Burse - Fonduri mutuale

SIF Oltenia are încă o victorie în instanţă împotriva lui Chelu la Argus. Pe teren însă e în inferioritate

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax

31.10.2011, 00:01 525

Tribunalul Constanţa a decis suspendarea deciziilor Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) din 16 septembrie de la producătorul de ulei alimentar Argus (UARG) prin care a fost revocat consiliul de adminis­traţie şi au fost aleşi noi administratori, într-un proces deschis de SIF Oltenia (SIF5).

Decizia a fost dată de instanţă lunea trecută, potrivit unui raport transmis vineri de SIF Oltenia Bursei de Valori Bucureşti.

"În situaţia în care restabilirea legalităţii organelor statutare ale societăţii nu se va putea realiza de bunăvoie, SIF Oltenia va declanşa executarea silită a sentinţei propunţate de Tribunalul Constanţa", au precizat reprezentanţii SIF. SIF Oltenia a cerut în instanţă suspendarea deciziilor Adunării Generale a Acţionarilor în­trucât la 16 septembrie reprezentanţii mai multor investitori, printre care SIF şi fondul de investiţii Business Capital for Romania-Opportunity, controlat de BCR, nu au participat la şedinţă pentru că nu au avut acces în sediul companiei.

În aceeaşi zi, omul de afaceri Cătălin Chelu a participat la AGA, unde prezenţa la vot a fost de 43,4% din acţiuni. Participaţia este similară cu pachetul de titluri controlat indirect de omul de afaceri. Atunci a fost ales un nou consiliu de administraţie, format din persoane care în trecut au fost bănuite că acţionează concertat cu Chelu, fiind de regulă acţionari sau membri în conducerea unor firme pe care le controla omul de afaceri. Deciziile AGA nu au fost înregistrate la Registrul Comerţului, întrucât au fost contestate în instanţă.

Potrivit unui raport al Argus transmis vineri bursei, singurii doi administratori ai companiei înregistraţi la Registrul Comerţului, Dan Voiculescu şi Radu Constantin, au convocat joi o şedinţă extraordinară a CA la sediul societăţii, însă nu li s-a permis accesul în sediu. Cei doi au prezentat decizia de luni a Tribunalului Constanţa, însă nu au reuşit să intre în sediul fabricii.

Astfel, compania este controlată în continuare de oamenii lui Chelu, directorul general fiind tot un apropiat al omului de afaceri din Galaţi.

În disputa dintre Cătălin Chelu şi SIF Oltenia pentru controlul Argus a fost solicitată şi intervenţia Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), căreia SIF şi alţi acţionari ai Argus au cerut reconvocarea unei noi AGA cu aceeaşi ordine de zi.

Comisia a dispus convocarea unei noi AGA, dar şi în acest caz a apărut o situaţie neprevăzută, fiind convocate două adunări în aceeaşi zi, dar în locuri diferite. O adunare a fost convocată de Dan Voiculescu şi Radu Constantin, iar a doua a fost convocată de consiliul de administraţie numit la 16 septembrie.

În această situaţie, CNVM a dispus că este validă convocarea realizată de administratorii înregistraţi la Registrul Comerţului, respectiv de Dan Voiculescu şi Radu Constantin, la data de 10 noiembrie.

Acţiunile Argus sunt suspendate de la tranzacţionare din 16 septembrie pentru clarificarea situaţiei privind conducerea companiei.

La acea dată titlurile au închis la un preţ de 4,01 lei, în creştere cu 2,56%. La această cotaţie, capitalizarea firmei este de 143,4 mil. lei (33,3 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO