Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile nu sunt singurele companii care dau dividende consistente. Carbochim şi Remedia oferă şi ele randamente nete de peste 8%

SIF-urile nu sunt singurele companii care dau dividende consistente. Carbochim şi Remedia oferă şi ele randamente nete de peste 8%

Autor: Adrian Ionut Cojocar

12.03.2012, 00:05 2049

Pe lângă cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea (FP), alte companii de pe bursă au anunţat în ultimele zile valoarea dividendelor pe care intenţionează să le distribuie către acţionari în acest an, unele dintre ele fiind consistente.

De exemplu, conducerea producătorului de abrazivi Carbochim Cluj (CBC) a propus ca acţionarii să primească în acest an un dividend net de 0,462 lei/acţiune din profiturile şi rezervele companiei pe ultimii trei ani (2009, 2010 şi 2011). Dacă propunerea va fi aprobată, acţionarii Carbochim vor încasa în total circa 1,8 mil. lei (412.000 de euro), mai mult decât profitul firmei pe anul trecut, care s-a ridicat la 1,5 mil. lei. Randamentul net din dividende este de circa 8,2% calculat la ultimul preţ de pe piaţă al titlurilor Carbochim, de 6,725 lei/unitate. Valoarea dividendului propus a fi distribuit în acest an de către Carbochim este cu 77% mai ridicat decât cel de anul trecut, deşi profitul companiei s-a redus în 2011 cu 29%.

Omul de afaceri Cătălin Chelu îşi dispută controlul asupra companiei cu mai mulţi acţionari persoane fizice ai societăţii precum Titus Popa, Mircea Ionescu şi Ion Răducanu şi Marius Ionescu, care deţin fiecare pachete de acţiuni cuprinse între 8,5% şi 11,2% din companie.

Distribuitorul de medicamente Farmaceutica Remedia Deva (RMAH), controlat de omul de afaceri Valentin-Norbert Ţăruş, a anunţat recent că va distribui în acest an către acţionari un dividend net de 0,0168 lei/acţiune, pentru care va fi repartizat puţin peste jumătate din profitul companiei de anul trecut, de aproape 4,1 mil. lei (0,96 mil. euro).

Valoarea dividendului net propus de conducerea Farmaceutica Remedia reprezintă circa 8,7% din preţul acţiunilor companiei pe bursă, de 0,2305 lei/titlu.

Compania a distribuit dividende şi în anii anteriori, însă valoarea dividendelor nu a fost una importantă din cauza profitului mai redus raportat de distribuitorul de medicamente. În 2011 profitul Remedia a urcat de două ori faţă de anul precedent, când câştigul net s-a cifrat la 1,96 mil. lei. Avansul profitului a fost însoţit şi de o majorare a afacerilor Remedia anul trecut cu 11,5%, la 203,5 mil. lei (48 mil. euro).

Acţiunile Remedia sunt destul de puţin lichide, având tranzacţii de doar 473.000 de lei în ultimele 12 luni, ceea ce le face mai riscante pentru investitori.

Producătorul de avioane Aerostar Bacău (ARS) a propus pentru acest an distribuirea unui dividend net de 0,0605 lei/unitate, cu circa 3% peste cel din anul precedent, în condiţiile în care şi profitul societăţii a crescut uşor în 2011, la 11,6 mil. lei (2,7 mil. euro).

Aerostar va distribui dividende către acţionari reprezentând 72,6% din profitul de anul trecut, deşi iniţial îşi propusese prin bugetul pe anul 2012 să aloce o parte mai mare din profit pentru investiţii.

Randamentul net din dividende în cazul Aerostar Bacău, după ce acesta va fi aprobat de către acţionari, reprezintă 6,9% din preţul titlurilor companiei de pe bursă, de 1,05 lei/unitate.

Producătorul de avioane este una dintre companiile cu cele mai constante rezultate de pe bursă şi care a distribuit în fiecare an cea mai mare parte din profit către acţionari.

Electromagnetica Bucureşti (ELMA) a anunţat de asemenea că va distribui acţionarilor în acest an circa 18% din profitul realizat de companie anul trecut pentru dividendele acţionarilor.

Valoarea dividendului net propus de companie este de 0,0034 lei/titlu şi reprezintă 1,5% din preţul actual al acţiunilor Electromagnetica de pe bursă.

Valoarea dividendelor este în uşoară scădere comparativ cu cele de anul trecut, evoluţie determinată de înjumătăţirea profitului raportat de traderul de energie în 2011, până la 12,9 mil. lei (3,1 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO