Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile, principalele castigatoare ale ofertei Transgaz?

05.11.2007, 18:55 16

Liniste pana incepe oferta Transgaz, furtuna dupa - astfel considera in general brokerii ca va fi evolutia Bursei in perioada urmatoare. Cei mai multi investitori vor astepta sa vada cum "merge" oferta pentru a lua o decizie in privinta plasamentelor pe care le vor face.
Finalul saptamanii trecute pe Bursa a fost caracterizat din nou de volume de tranzactionare foarte modeste. Indicele BET a inregistrat o scadere usoara, BET-FI, indicele care urmareste evolutia SIF-urilor, a stagnat practic in jurul valorii precedente. Volumele foarte mici sunt cauzate in principal de faptul ca investitorii straini sunt ingrijorati de pietele externe si nu acorda atentie pietei locale, singurul lucru care ar putea schimba acest lucru in perioada urmatoare fiind oferta Transgaz, spun brokerii.
"Eu cred ca suficient de multi investitori vor lua decizia in functie de situatie. Daca va fi un grad de suprasubscriere de cinci pana la zece ori, probabil toti banii vor merge la Transgaz, daca insa suprasubscrierea va fi de peste 10 sau 20 de ori, aproape ca nu mai are sens sa subscrie si cred ca in acel caz se vor orienta spre actiunile care vor parea cele mai ieftine la acel moment", considera Laurentiu Floroiu, director de tranzactionare la EFG Eurobank Securities.
Potrivit lui Floroiu, cele mai "ieftine" actiuni dintre cele lichide de la Bursa sunt SIF-urile.
"Pana la finalul anului nu mi se pare exagerat sa mizez pe SIF-uri", spune Floroiu.
"Nu vreau sa fiu atat de optimist si sa spun ca SIF-urile vor merge chiar mai mult de atat, dar atingerea unui prag de 96.000 de puncte nu e departe si nu mi se pare deloc irealizabila", a adaugat el. La inchiderea sedintei de vineri, valoarea indicelui BET-FI era de 78.724 de puncte.
Brokerii mizeaza pe o crestere mai puternica a pietei si in special a SIF-urilor spre final de an, tinand cont si de faptul ca oferta Transgaz este estimata sa se incheie cu circa o saptamana inainte de inchiderea anului de tranzactionare.
De regula, pe final de an, fondurile de investitii cauta sa aiba portofolii mai "grase" pentru raportarile pe care urmeaza sa le faca actionarilor. In acelasi timp, brokerii care lucreaza preponderent cu clienti institutionali cand incearca sa "vanda" oferta Transgaz catre acestia, automat le prezinta si celelalte oportunitati de pe Bursa, pentru a incerca sa-i atraga in piata.

Actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) au crescut vineri cu 0,9%, revenind dupa pierderea de 1,4% de joi. Societatea a subscris de curand actiuni in valoare de 1,28 mil. euro (4,31 mil. lei) in majorarea de capital de la Biofarm Bucuresti (BIO), aferent cotei de 10% din actiuni pe care o detine in cadrul companiei. BET-FI, care reflecta evolutia de ansamblu a societatilor de investitii financiare, a crescut vineri cu 54,49 puncte, stabilindu-se la un nivel de 78.724,01, dupa ce miercuri si joi acesta a pierdut 1611,95 puncte. Valoarea tranzactiilor cu titlurile SIFului s-a ridicat vineri la circa 0,42 mil. euro (1,41 mil. lei). Ultima tranzactie cu titlurile SIF Banat-Crisana s-a perfectat la un pret de 3,55 lei/actiune.

Actiunile Flamingo International (FLA) au pierdut vineri 3,9%. Retailerul de electronice si electrocasnice a vandut de curand patru proprietati imobiliare companiei de investitii imobiliare New Europe Property Investments (Nepi) din Marea Britanie, valoarea totala a tranzactiei fiind de aproximativ 11,8 milioane de euro. Proprietatile se afla in Bucuresti, Bacau, Iasi si pe soseaua Bucuresti-Brasov, suprafata totala a acestora fiind de 4.600 metri patrati. Achizitia celor patru proprietati este prima investitie a New Europe Property pe piata din Romania. Ultima tranzactie cu titlurile retailerului de electronice si electrocasnice s-a perfectat la un pret de 0,37 lei/actiune.

Actiunile Argus ConstanTa (UARG) au pierdut vineri 3,45%, pe fondul unui rulaj de 258.000 de euro (0,85 milioane de lei), cel mai mare de pe piata RASDAQ. Producatorul de ulei a raportat pentru primele noua luni un profit de circa 1 mil. euro (3,45 mil. lei), fata de pierderea de 3,7 mil. euro (12,4 mil. lei) din aceeasi perioada a anului trecut. Compania a inregistrat in primele noua luni ale anului afaceri nete in crestere cu 10,11% fata de perioada similara a anului trecut, de 25,45 mil. euro (aproximativ 85,3 mil. lei), in comparatie cu nivelul de 23,11 mil. euro (77,45 mil. lei) din 2006. Ultima tranzactie cu titlurile Argus s-a perfectat vineri la un pret de 1,96 lei/actiune.

Titlurile Simcor Oradea (SIOR) au pierdut vineri 6,1%, dupa ce miercuri si joi acestea au inregistrat cresteri importante, sarind in cele doua zile cu circa 18%. Actiunile grupului Simcor, specializat in productia materialelor de constructii, au inregistrat joi cel mai mare pret de pana acum, de 19,7 lei/actiune. RASDAQ-C, principalul indice al pietei care include toate companiile listate pe RASDAQ, a scazut vineri 0,72%, fiind a opta sedinta in care indicele inregistreaza pierderi. RASDAQ-C s-a stabilit la finele sedintei trecute la un nivel de 4.852,31, atingand cel mai scazut nivel din ultimele luni. Ultima tranzactie cu titlurile Simcor Oradea s-a perfectat vineri la un pret de 18,5 lei/actiune.

Actiunile Rompetrol Bucuresti (VEGA) au pierdut vineri 3,74%, dupa ce joi acestea au crescut cu 1,08%. Valoarea tranzactiilor cu titlurile Rompetrol Vega, companie care apartine Grupului Rompetrol, s-a ridicat in sedinta trecuta la circa 112.000 euro (370.000 de lei), aflandu-se printre primele zece rulaje din piata. Rompetrol Group a realizat in primele noua luni o cifra de afaceri de 4,7 miliarde dolari, in crestere cu 10% fata de aceeasi perioada a anului trecut, de la 4,28 miliarde dolari, si un profit operational de 162 milioane dolari, mai mare cu 30% fata de perioada similara a anului trecut. Ultima tranzactie cu titlurile Rompetrol Bucuresti s-a perfectat la un pret de 0,18 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO