Burse - Fonduri mutuale

Simtel a trecut pe profit net de 300.000 de lei în primul trimestru din 2022, la afaceri de 9,7 mil. lei, cu 57% mai mari faţă de T1/2021. Pentru 2022, compania vizează venituri de peste 100 mil. lei

Simtel a trecut pe profit net de 300.000 de lei în...

Autor: Tibi Oprea

19.05.2022, 19:02 1440

Compania românească de inginerie şi tehnologie Simtel Team (simbol bursier SMTL) a raportat un profit net de 287.830 de lei în primul trimestru din 2022, comparativ cu o pierdere netă de 769.170 de lei în T1/2021, la afaceri de 9,66 de milioane de lei, în urcare cu 57%, potrivit datelor din raportul trimestrial publicat joi seară la Bursa de Valori Bucureşti. Compania vizează venituri operaţionale de peste 100 de milioane de lei pentru acest an.

„Primul trimestru al anului 2022 a reprezentat o perioadă de creştere şi performanţă solidă pentru Simtel Team. Contextul directivelor europene cu privire la protejarea mediului înconjurător, creşterea preţurilor la energie, securitatea energetică europeană afectată de invadarea Ucrainei de către Rusia, precum şi inflaţia galopantă au îndreptat tot mai multe companii, din România şi din străinătate, către implementarea de soluţii de energie regenerabilă. Cererea tot mai ridicată pentru astfel de soluţii a fost resimţită şi la nivelul afacerii noastre. ANT Power, companie în care am decis să investim la finalul anului 2021, are o creştere rapidă şi sigură. Din acest an, pe lângă prognoza de producţie de energie în parcurile fotovoltaice, efectuăm prognoză de producţie şi pentru parcurile eoliene cu un grad de precizie foarte ridicat. În ciuda situaţiei geopolitice tensionate, privim cu încredere către viitor, iar contractele semnate şi în curs de implementare ne fac sş fim optimişti că la final de an ne vom atinge cu succes cifrele din BVC-ul aprobat în AGOA din 8 aprilie 2022,” a declarat Iulian Nedea, cofondator şi CEO al Simtel Team.

În T1/2022, Simtel Team a semnat 14 noi contracte ce vizează instalarea de centrale fotovoltaice cu o putere instalată de 17 MWh. Portofoliul de clienţi al companiei s-a extins cu 10 clienţi noi, printre care CTPark, Automobile Bavaria, Avicola Focşani, Proleasing Motors, dar şi companii din diverse industrii: turism, agricultură (ferme), fabrici, spaţii logistice.

De asemenea, Simtel are contracte semnate cu 63 de clienţi, care însumează aproximativ 5 MWp şi care au contracte de finanţare aprobată prin proiectul guvernamental Electric UP. În prezent, sunt în curs de implementare alţi 9 MWp, contracte semnate la finalul anului 2021, printre care contractul cu Fan Courier 2,2 MWp, Penny Market (Grup REWE), Kaufland.

În plus, compania are înregistrată o comandă fermă pentru construcţia a 100 de centrale electrice fotovoltaice, fiecare a câte 3kWp pentru operatorul de telefonie mobilă Telekom România, centrale ce se adaugă la celelalte 300 construite deja de Simtel în anul 2021.

Tot în industria telecomunicaţiilor, Simtel continuă construcţia de staţii de bază pentru telefonie mobilă şi instalează astfel de staţii şi în Germania în cadrul unui contract cu un integrator local.

În primul trimestru din 2022, divizia de energie verde a avut cea mai mare contribuţie la cifra de afaceri – 80%, în linie cu ponderea generată în T1/2021, dar cu o creştere semnificativă în valoare absolută, de 2,9 milioane de lei. Prin urmare, această divizie, care se concentrează în primul rând pe soluţii de eficientizare a consumului de energie prin construirea, întreţinerea şi operarea centralelor electrice fotovoltaice pentru retaileri, pe acoperişurile acestora sau în cadrul parcurilor fotovoltaice mari, construite pe teren, a contribuit cu aproximativ 7,7 milioane de lei la cifra de afaceri pentru T1/2022, comparativ cu 4,9 milioane de lei în T1/2021. 

Telecomunicaţiile au contribuit cu 10% la cifra de afaceri totală, şi au generat venituri de aproximativ 1 milion de lei în T1 2022, faţă de 1,2 milioane de lei în T1 2021. Ponderea celorlalte linii de business a crescut semnificativ, de la 1% până la 10% din cifra de afaceri totală, ca urmare a investiţiei în compania ANT Power Energy SRL, prin activitatea de optimizare a prognozelor de producţie de energie şi a veniturilor producătorilor de energie regenerabilă.

„Rezultatele bune înregistrate în T1 2022 nu au fost realizate uşor. Provocările pentru lanţul global de aprovizionare cresc de la un trimestru la altul. Astfel, pentru a evita întârzierile în aprovizionare şi creşterea preţurilor stocurilor, am luat decizia de a achiziţiona panouri fotovoltaice în avans şi să nu ne mai aprovizionăm pe măsură ce începem anumite lucrări. În plus, am căutat şi surse alternative de aprovizionare. Vom continua să căutăm alţi furnizori pentru a ne asigura că suntem întotdeauna capabili să oferim clienţilor soluţii energetice inovatoare” adăugă Iulian Nedea.

În 2022, Simtel Team vizează venituri operaţionale de 103,7 milioane de lei, EBITDA de 14,9 milioane de lei şi un profit net de 11,6 milioane de lei. Această creştere la nivelul rezultatelor financiare va fi realizată şi cu sprijinul centrelor regionale deschise de companie în Cluj, Timişoara şi Bacău, prin intermediul cărora vor fi accesate şi mai multe proiecte la nivel naţionaş, transmite compania.

Simtel Team este listată pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti din data de 1 iulie 2021. În prezent, compania are o capitalizare de piaţă de peste 160 milioane de lei după ce acţiunile au scăzut cu 9% în 2022, la 8,3 mil. lei, arată datele BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO