Burse - Fonduri mutuale

Simtel Team a raportat un profit net consolidat de 6,5 mil. lei în S1/2023, în urcare cu 119% faţă de S1/2022, după ce afacerile au crescut cu 226%, la 122,5 mil. lei

Simtel Team a raportat un profit net consolidat de 6,5...

Autor: Tibi Oprea

07.09.2023, 18:45 642

Simtel Team (simbol bursier SMTL), companie românească de inginerie şi tehnologie listată pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti şi lider naţional în domeniul energiei regenerabile, a anunţat joi la Bursa de Valori Bucureşti un profit net de 6,5 mil. lei în primele şase luni ale anului, în creştere cu 119% faţă de aceeaşi perioadă din 2022, la afaceri de 122,5 mil. lei, cu 226% mai mari.

Indicatorii la nivel consolidat includ rezultatele generate de Simtel Team, Simtel Solar, în care Simtel Team deţine întreaga participaţie, precum şi ANT Power Energy şi Agora Robotics, companii în cadrul cărora Simtel Team deţine o participaţie de 51%, se arată în raportul financial semestrial. În totalul afacerilor, energia verde a reprezentat 89%, telecom a fost 8% şi altele 3%.

La nivel individual, Simtel a înregistrat o cifră de afaceri de 119,1 milioane de lei, o creştere cu 236% comparativ cu primul semestru din 2022 şi un profit net de 5,9 milioane de lei, o apreciere de 241% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

„În primele şase luni din 2023 am continuat să ne dezvoltăm într-un ritm accelerat, datorită creşterii substanţiale a numărului de proiecte fotovoltaice în care suntem implicaţi, precum şi a investiţiilor pe care le-am efectuat în ultimii trei ani în creşterea afacerii şi care încep deja să aducă rezultate. Totodată, performanţa financiară înregistrată pentru această perioadă a anului este în concordanţă cu aşteptările noastre şi, prin urmare, suntem încrezători că vom atinge ţintele bugetate pentru anul acesta la nivel consolidat – venituri de 297,1 milioane de lei şi un profit net de 25,6 milioane de lei. Este important de menţionat că la nivelul afacerii noastre, ultima parte a anului este cea în care se închid cele mai multe proiecte”, este mesajul lui Mihai Tudor, cel care de curând a devenit CEO.

După primele şase luni, Simtel a finalizat prima fază a parcului fotovoltaic de la Pleşoiu, judeţul Olt, moment în care a fost lansată oficial şi o nouă linie de business a Simtel, respectiv producerea de energie electrică regenerabilă, astfel că rezultatele din această direcţie nu sunt incluse în cele de la S1/2023. Prin această divizie compania vizează producerea şi vânzarea energiei electrice provenite de la panourile fotovoltaice. Aceasta va fi comercializată prin intermediul unor contracte directe cu beneficiarii sau prin OPCOM (Operatorul Pieţei de Energie Electrică şi Gaze Naturale din România.

„Operarea propriilor parcuri solare de către Simtel are o importanţă însemnată în ceea ce priveşte profilul de risc al companiei, stabilitatea financiară pe termen lung şi totodată impactul semnificativ pe care îl va avea profitul operaţional generat de parcurile fotovoltaice în situaţiile consolidate ale companiei. Motivele principale pentru care considerăm operarea propriilor parcuri un pas important în dezvoltarea pe termen mediu şi lung a companiei ţin de diversificarea fluxurilor de venituri, un flux de numerar stabil, valorificarea expertizei companiei în finanţarea acestor parcuri şi un randament al investiţiei atractiv. Toate aceste elemente pot contribui în viitor la un model de afaceri mai robust şi o situaţie financiară mai solidă a companiei noastre”, spune Iulian Nedea, cofondator şi Preşedintele Consiliului de Administraţie al Simtel Team.

De asemenea, la finalul lunii iunie, Simtel a semnat un nou parteneriat cu dezvoltatorul de spaţii industriale şi logistice CTP România pentru construirea şi instalarea unor panouri fotovoltaice pe acoperişurile a 11 clădiri, după ce în martie demaraseră primul proiect de colaborare pentru 11 clădiri din parcul industrial CTPark Bucharest West.

În primele şase luni, compania de tehnologie a achiziţionat împreună cu ANT Power un pachet minoritar, de 29%, respectiv 20%, în start-up-ul Custom Soft Solutions (CSS). „Prin această investiţie am completat gama noastră de servicii cu ultima piesă de care aveam nevoie, măsurarea şi monitorizarea consumului şi producţiei de energie”, spun reprezentanţii companiei.

Simntel Team are o capitalizare de 312,4 mil. lei, după ce acţiuni SMTL s-au apreciat cu 58,4% de la începutul acestui an, pe fondul unor tranzacţii de 16,4 mil. lei. Joi, înainte de publicarea raportului semestrial, acţiunile au crescut cu 2,06%, pe tranzacţii de 166.800 de lei, arată datele BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO