Burse - Fonduri mutuale

Simtel Team anunţă un profit de 6 mil. lei în 2021, în urcare cu 55% faţă de 2020, la venituri din exploatare de 59 mil. lei, plus 40%. Compania vrea să emită obligaţiuni de până la 50 mil. lei în următorii trei ani

Simtel Team anunţă un profit de 6 mil. lei în 2021,...

Autor: Cristina Bellu

09.03.2022, 10:43 545

Simtel Team, companie românească de inginerie şi tehnologie listată pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti sub simbolul SMTL, raportează venituri din exploatare de 58,7 milioane de lei în 2021, în creştere cu 40% faţă de 2020 şi un profit net de 6,1 milioane de lei, echivalentul unei majorări de 55% comparativ cu anul anterior.

Cea mai mare parte a veniturilor a fost adusă de linia de afaceri de energie verde, 69%, în linie cu ponderea generată în 2020, în timp ce telecomunicaţiile au contribuit cu 29% la cifra de afaceri totală, adică o creştere de 1 punct procentual faţă de 2020.

Prin urmare, divizia de energie verde a contribuit cu aproximativ 40,4 milioane de lei la cifra de afaceri pentru 2021, comparativ cu 28,9 milioane de lei in 2020, arată datele transmise miercuri de oficialii  Simtel Team.

În ceea ce priveşte activitatea de telecomunicaţii, aceasta a adus venituri de aproximativ 17 milioane de lei anul trecut, faţă de 11,8 milioane de lei în 2020. Celelalte activităţi ale companiei au avut o contribuţie scăzută la veniturile totale, pe fondul deciziei Simtel Team de a se axa pe cele două linii principale de business unde este cel mai bine cunoscută pe piaţă şi are cea mai bună poziţionare faţă de concurenţă.

În consecinţă, în 2021, celelalte activităţi au contribuit cu 1,2 milioane de lei la cifra de afaceri, o cifră asemănătoare cu cea a anului 2020.

„În contextul creşterii preţurilor la energie, fără îndoială, activitatea în domeniul energiei regenerabile a fost prioritatea noastră cheie, reuşind să câştigăm noi proiecte semnificative pe parcursul anului trecut,” spune Iulian Nedea, cofondator şi CEO al Simtel Team.

Potrivit acestuia, Simtel Team va continua şi anul acesta investiţiile în dezvoltarea afacerilor companiei. Pe lângă liniile de business existente, respectiv EPC pentru energie regenerabilă, telecomunicaţii, automatizări industriale, compania are în plan consolidarea liniilor de business lansate în 2021, respectiv staţii de încărcare pentru maşini electrice şi distribuţia de echipamente şi componente folosite în construcţia de centrale fotovoltaice.

De asemenea, Simtel Team îşi va completa portofoliul de specializări cu producţia de energie electrică prin construirea în acest an a cel puţin unei centrale electrice fotovoltaice ce va rămâne în proprietatea Simtel, dar şi cu servicii de prognoză şi trading de energie în numele clienţilor, ca urmare a achiziţiei a 51% din compania ANT Power, anunţată la finalul anului trecut.

„În 2022, avem în plan continuarea dezvoltării afacerii noastre, atât organic, cât şi prin achiziţii, viziunea noastră pe termen lung fiind crearea unui mix puternic ca integratori de servicii în energie şi telecomunicaţii cu platforme robotice hard şi software,” adaugă Iulian Nedea.

Compania intenţionează să opereze o majorare a capitalului social în T2/2022, iar capitalul atras în urma acestei operaţiuni va fi utilizat pentru realizarea tuturor proiectelor semnate sau în curs de semnare ce vor aduce creşteri substanţiale în cifra de afaceri a companiei.

Pe lângă majorarea de capital social, Simtel Team este implicată în discuţii cu mai multe bănci pentru finanţarea diverselor proiecte de dezvoltare, dar în acelaşi timp evaluează şi posibilitatea de a emite obligaţiuni pe piaţa de capital.

Compania estimează afaceri de peste 103 mil. lei la finalul anului, plus 76% an/an şi profit în creştere cu 87% faţă de 2021.

„Pentru 2022, estimăm venituri de 103,7 milioane de lei, o creştere de 76% faţă de 2021 şi un profit net de 11,6 milioane de lei, o majorare de 87% comparativ cu 2021. Ne aşteptăm ca energia verde să contribuie cu 90,4 milioane de lei la veniturile totale, în timp ce telecomunicaţiile vor aduce 9,1 milioane de lei,” spune Iulian Nedea.

Simtel Team este listată pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti din data de 1 iulie 2021, iar în prezent compania are o capitalizare de piaţă de peste 140 milioane de lei. Începând cu data de 11 octombrie 2021, acţiunile SMTL sunt incluse în indicele BET-AeRO dezvoltat de Bursa de Valori Bucureşti pentru piaţa AeRO.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO