Burse - Fonduri mutuale

Situaţia incertă de pe plan extern îi reţine pe investitori să intre pe bursă

Situaţia incertă de pe plan extern îi reţine pe investitori să intre pe bursă

Situaţia incertă de pe plan extern îi reţine pe investitori să intre pe bursă

Autor: Stefan Musgociu

19.10.2011, 00:06 336

Bursa de la Bucureşti a scăzut marţi cu 0,9%, după numai două şedinţe consecutive de creştere, influenţată de corecţiile burselor externe, iar lichiditatea a revenit uşor şi a con­tinuat să fie susţinută de tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP). "Fluxul de ştiri referitoare la summitul european din acest weekend s-a înscris în limitele evoluţiei oscilante cu care ne-au obişnuit liderii europeni. Astfel, după un început promiţător, oficialii germani au emis o declaraţie ce pare să excludă atingerea unui consens pe data de 23 octombrie. Nu ar fi exclus să mai vedem până la sfârşitul săptămânii astfel de declaraţii, care să inducă şi mai multă volatilitate în pieţe. Dacă am analiza însă la rece evoluţia de până acum a răspunsului autorităţilor politice euro­pene la prezenta criză, cred că nu ne putem aştepta la altceva decât la jumătăţi de măsură şi mai multă volatilitate în pieţe", a declarat Ovidiu - George Dumitrescu, analist la firma de brokeraj Tradeville.

Bursa a reintrat pe scădere în primele minute ale şedinţei de marţi, puţinii investitori prezenţi la tran­zacţionare reacţionând negativ la co­recţiile burselor externe. Prudenţa a con­tinuat să predomine în rândul in­vestitorilor, astfel că până la finalul şe­dinţei au fost plasate ordine pentru volume reduse de acţiuni.

La închiderea şedinţei, indicele BET - al celor mai lichide zece acţiuni - era în scădere cu 0,48%. Acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP) au consemnat variaţii mai vizibile şi au dus indicele BET-FI cu 2,03% sub închiderea zilei precedente.

"Alături de temerile privind o nouă recesiune, volatilitatea afectează cel mai mult lichiditatea de pe pieţele care permit doar poziţii de cumpărare cum este piaţa de acţiuni autohtonă. În momentele în care piaţa scade şi aştep­tările sunt negative interesul investi­torilor este redus pentru că ei nu pot deschide poziţii "short" (în care să mizeze pe scădere -n.red.). Rezumând, putem afirma că jucătorii aşteaptă vre­muri mai bune pentru a reintra la tran­zacţionare", a afirmat Du­mitrescu.

Rulajul pieţei acţiunilor, de 14 milioane lei (3,2 milioane euro), a fost cu 18% mai mare decât valoarea cumulată a transferurilor de luni, de 11,8 milioane lei (2,7 milioane euro).

Analistul de la Tradeville crede că re­zultatele financiare pentru primele nouă luni pe care companiile vor începe să le publice începând cu finele lunii octom­brie vor influenţa investitorii, mai ales în cazul societăţilor ai căror indi­ca­tori financiari vor fi peste estimările analiş­tilor.

Titlurile Fondului Proprietatea au continuat să fie cele mai lichide, cu ope­raţiuni de 7,4 mil. lei, şi au asigurat peste ju­mătate din rulajul pieţei. Cea mai re­centă tranzacţie a fost realizată la 0,4375 lei, preţ cu 1,75% sub închiderea de luni.

"Până la finele anului ne aşteptăm la un mediu dominat de volatilitate şi fără o direcţie certă. Atingerea unui consens în privinţa crizei din zona euro poate conduce totuşi la o uşoară creştere, însă investitorii vor dori să vadă şi modul de implementare până să poată răsufla uşuraţi", a conchis Dumitrescu.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele de la Paris şi Londra erau în scădere cu 0,9% şi respectiv 1,2%, în timp ce piaţa de la Frankfurt avansa cu 0,3%.

De urmărit astăzi

  • Evoluţia acţiunilor SIF după ce titlurile Erste Bank (EBS) au pierdut şi ieri 2,3% din valoare şi au atins un nou minim, de 68,8 lei/unitate. Austriecii se află în prezent în discuţii cu conducerea SIF-urilor pentru finalizarea tranzacţiei de vânzare a pachetelor deţinute de acestea la BCR în schimbul unor pachete la Erste şi cash.

  • Acţiunile Armax Gaz Mediaş (ARAX), care a răscumpărat de pe bursă în ultimele şedinţe circa peste 10 mil. de titluri, reprezentând 1,67% din capitalul societăţii. Ieri, titlurile Armax Gaz au câştigat 2,5% pe o piaţă în scădere.

  • Evoluţia pieţelor globale după ce bursa din SUA a deschis şedinţa de ieri cu o scădere pe indicele S&P 500, de 0,6%. La aceeaşi oră principalii indici ai burselor europene oscilau între creştere şi scădere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO