Burse - Fonduri mutuale

Speculatorii trec de pe blue-chips-uri pe alte titluri

Speculatorii trec de pe blue-chips-uri pe alte titluri
24.09.2009, 18:36 41

Bursa de Valori a inchis in scadere sedinta de tranzactionare deieri, consemnand corectii usoare dupa aprecierile din ultimele douazile, in ciuda evolutiei pozitive a pietelor externe pe parcursulsedintei trecute.

Cele mai lichide zece companii din piata, grupate in indiceleBET, au pierdut ieri 0,2%, in vreme ce indicele general al pieteiBET-C a inchis sedinta in jurul nivelului de miercuri. Cele cincisocietati de investitii financiare au cunoscut ieri o evolutiecontrara trendului urmat de majoritatea companiilor listate,indicele de ansamblu al acestora, BET-FI, inchizand sedinta increstere cu 0,6%.

"Dela anuntul privind pragul de detinere la SIF-uri am avut parte decresteri de 4-5% pe societatile de investitii financiare, insa oastfel de decizie a Comisiei a fost luata deja in considerare inaprecierile anterioare. Probabil ca un vot pozitiv in Senat va aveaun impact mai puternic asupra evolutiei SIF-urilor", spune AlinBrendea, director de operatiuni la Prime Transaction.

Topul rulajelor a fost condus din nou de actiunile SIF Oltenia(SIF5), valoarea totala a tranzactiilor cu titlurile respectiveatingand 4,2 mil. lei (1 mil. euro). Compania de foraj siconstructii Dafora Medias (DAFR) a inregistrat ieri a cincealichiditate din piata, dupa SIF-uri, actiunile societatii atragandinvestitii totale in valoare de 1,6 mil. lei (0,4 mil. euro).

Un rulaj important a fost inregistrat ieri si de actiunileImpact Bucuresti (IMP), de 0,6 mil. lei (circa 150.000 de euro).Actiunile Impact au crescut ieri cu pana la 20%, dupa ce operatorulde piata a extins limita de variatie, fiind prima decizie de acestfel.

Sectorul energetic a inregistrat ieri o crestere de circa 1,1%pe indicele de ansamblu BET-NG, in conditiile in care actiunileRompetrol Rafinare (RRC) si Transgaz Medias (TGN) au crescut cu0,9%, respectiv cu 1,1%, iar titlurile Petrom (SNP) au pierdut2,6%.

"Piata a parut rupta in doua in sedinta de ieri. Am avut o seriede societati care apar mai putin in prim-plan de obicei, gen Impactsau Dafora, care au inregistrat cresteri puternice. Practic, laImpact am avut parte de prima extindere a limitei de variatie insedinta de ieri. Actiunile lichide, blue-chips-urile, nu mai oferaperspective foarte bunespeculatorilor, acestia indreptandu-si atentia si catre altetitluri", spune Brendea.

Acesta este de parere ca in momentul de fata trendul pozitiv pecare l-a luat Bursa de Valori este un castig, in conditiile in careacesta incurajeaza investitorii sa vina la Bursa.

Pe plan international, principalii indici au inregistratevolutii pozitive in sedinta de tranzactionare de ieri. Indicelegerman DAX se aprecia inainte de inchiderea sedintei detranzactionare cu 0,3%, indicele francez CAC-40 crestea cu aproape0,4%, in vreme ce indicele FTSE 100 din Marea Britanie avansa larandul sau cu 0,1%. In Statele Unite, cel mai important indice, DowJones Industrial Average (DJIA), a deschis sedinta detranzactionare de ieri in crestere cu 0,5%.

De urmarit astazi

  • Evolutia titlurilor TBM, DAFR si OIL, care au ramas in sedintade ieri fara ordine de vanzare
  • Evolutia actiunilor Impact Bucuresti, pentru care s-a setatlimita superioara de variatie la 25% dupa ce a ramas fara ordine devanzare la plus 15%
  • Astazi si maine are loc summitul G20 la Pittsburg, deciziilecare se vor lua in cadrul acestuia, privind in mare parte sistemulfinanciar mondial, putand avea impact asupra pietelor de capital lanivel modial
  • Raportarile macroeconomice de pe pietele externe, respectivvanzarile de bunuri durabile si vanzarile de case noi din SUA

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO