Burse - Fonduri mutuale

Speculează cineva verdictul în dosarul Roşia Montană, unde în joc sunt 6,5 mld. dolari? Ce arată evoluţia acţiunilor Gabriel Resources şi tranzacţiile bursiere

Speculează cineva verdictul în dosarul Roşia Montană,...

Autor: Tibi Oprea

29.09.2023, 09:00 1820

♦ Din cauza lipsei lichidităţii, dinamicile acţiunilor sunt mai ridicate în unele zile, iar în ultimul an au existat chiar sesiuni fără tranzacţii ♦ Cel mai ridicat volum de tranzacţionare dintr-o singură şedinţă în ultimul an a reprezentat circa 0,8% din numărul total de acţiuni.

Gabriel Resources (simbol bursier GBU), compania din spatele controversa­tului proiect de la Roşia Montană şi care a dat România în judecată la Centrul Inter­naţional pentru Soluţionarea Litigiilor de Investiţii (ICSID) al Băncii Mondiale pentru blocarea proiectului de exploatare auriferă, aşteaptă verdictul din dosar şi asta fac şi investitorii, având în vedere că pe 14 septem­brie s-au încheiat audierile la Washington.

Compania a cerut la tribunalul interna­ţional despăgubiri de 4 mld. dolari din partea României pentru măsuri administrative care au blocat dezvoltarea proiectului, iniţiind arbitrajul în faţa ICSID în iulie 2015 în temeiul tratatelor bilaterale de investiţii Canada-România şi Regatul Unit-România şi motivând acţiunea cu refuzul ilegal al României de a autoriza proiectul.

Potrivit Yahoo Finance, prin recalcularea dobânzilor, suma ar ajunge la 6,5 mld. dolari, însă judecătorii urmează să decidă în termen de 120 de zile de la încheierea procesului, cu posibilitatea prelungirii cu încă 60 de zile, adică la începutul anului viitor, dacă şi cât va primi Gabriel Resources drept despăgubiri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO