Burse - Fonduri mutuale

Statul a ieşit pe pieţele externe să se împrumute prin bonduri în dolari pe 5, 10 şi 30 de ani

Statul a ieşit pe pieţele externe să se împrumute...

Autor: Tibi Oprea

06.01.2023, 00:07 799

Ministerul Finanţelor vrea să împrumute 9 miliarde de dolari (8,5 miliarde de euro) de pe pieţele externe în acest an pentru a acoperi o parte din nevoile totale de finanţare estimate la 160 mld. lei (34,5 mld. dolari) şi pentru a reduce presiunea pe piaţa internă, potrivit Bloomberg.

Până la închiderea ediţiei ZF, investitorii plasaseră ordine de peste 6 miliarde de dolari, conform datelor agregate din platformele administra­torilor de investiţii. Astfel, România a urmat mode­lul Ungariei, care s-a finanţat mier­curi cu bonduri de 4,25 de miliarde de dolari, lansând o ofertă de trei tranşe în încercarea de a-şi consolida bugetul la începutul acestui an. Finanţele au ieşit în piaţă cu scadenţe de 5, 10 şi 30 de ani De asemenea, România s-a oferit să răscumpere anticipat obligaţiunile sale în dolari cu scadenţă în august anul acesta şi în ianuarie 2024.

Anul trecut, statul s-a împrumutat cu circa 8,6 miliarde de euro de pe pieţele externe. Anul acesta, Nanu spune că statul plănuieşte să împrumute internaţional până la 8,5 miliarde de euro, reducând finanţarea internă netă cu circa 13 miliarde de lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO