Burse - Fonduri mutuale

Stere Farmache: Daca listam titlurile in urma cu trei ani, investitorii se puteau adaposti acum de corectii

Stere Farmache: Daca listam titlurile in urma cu trei ani, investitorii se puteau adaposti acum de corectii

Stere Farmache

05.08.2008, 18:53 11

Stere Farmache, directorul general si presedintele Bursei de Valori Bucuresti (BVB), este de parere ca titlurile de stat ar fi putut adaposti investitorii de corectiile bursiere daca listarea acestora ar fi avut loc in urma cu trei ani.
"Daca listarea titlurilor de stat ar fi avut loc in 2005, acum ar fi existat o piata destul de lichida, care sa poata servi drept adapost departe de corectiile suferite de piata de actiuni. Lichiditatea este o problema pentru orice piata la inceput, si nu trebuie sa avem asteptari prea mari pe termen scurt", a spus oficialul Bursei.
Proiect demarat in urma cu 12 ani, tranzactionarea titlurilor de stat la Bursa a inceput ieri, cand au fost introduse la tranzactionare 25 de emisiuni de titluri de stat cu cupon fix (obligatiuni) vandute pana in prezent.
Valoarea celor 25 de emisiuni este de aproape 8 mld. lei, maturitatea titlurilor fiind cuprinsa intre 1 si 12 ani.
Titlurile de stat se tranzactioneaza in piata REGULAR (REGT) si in piata DEAL (DLST). Valoarea nominala individuala a titlurilor este de 10.000 de lei, tranzactionarea bazandu-se pe pret net procentual din valoare nominala. Rata cuponului este fixa, fiind disponibila la tranzactionare si emisiuni de titluri de stat de tip benchmark.
Prima tranzactie cu titluri de stat a fost in valoare de un milion de lei (284.000 de euro), fiind transferate 99 de titluri. Pretul net de transfer a fost de 94,7784.
"Piata titlurilor de stat va creste gradual, odata cu maturizarea acestei piete si cu familiarizarea investitorilor. Faptul ca investitorii in titlurile de stat sunt exonerati de impozitul pe dobanda poate functiona ca un stimulent pentru dezvoltarea pietei", a spus Farmache.
"Speram ca tranzactiile bursiere cu titlurile de stat sa fie destul de mari, chiar daca piata interbancara domina peisajul financiar al titlurilor de stat", a declarat Stefan Nanu, directorul general al Directiei Generale de Trezorerie si Datorie Publica din Ministerul Economiei si Finantelor.
Saptamana trecuta, ministrul economiei si finantelor Varujan Vosganian estima ca pana la 20% din volumul de titluri vor face obiectul tranzactionarii pe Bursa, restul urmand a fi tranzactionate pe piata interbancara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO