Burse - Fonduri mutuale

Fără să ştie, nu mai puţin de 7,4 milioane de români sunt afectaţi de scăderile Bursei de la Bucureşti prin contribuţia la Pilonul II de pensie, care a ajuns cel mai mare investitor de pe piaţa bursieră

Fără să ştie, nu mai puţin de 7,4 milioane de...

Autor: Liviu Popescu

09.03.2020, 19:04 2461

Căderea Bursei de la Bucureşti de luni, cu numai putin de 7,5% afectează indirect 7,4 milioane de români a căror contribuţie obligatorie de 3,75% din salariul brut se duce în Pilonul II de pensie, care investeşte banii şi pe piaţa bursieră.

Cei 7 manageri care administrează banii din Pilonul II de pensie, pot să aloce 20% din banii strânşi de la cei 7 milioane de români pe piaţa bursieră.

Pilonul II de pensie este al doilea investitor de la Banca Transilvania, au acţiuni importante la Petrom şi BRD, au investit în SIF-uri, au cumpărat acţiuni la Fondul Proprietatea, Romgaz, Nuclearelectrica, Transelectrica, Sphera – Pizza Hut şi KFC, sau MedLife.

Luni, Banca Transilvania a scăzut cu 6%, Petrom cu 14%, reacţie provocată de prăbuşirea preţului petrolului cu 30%, indicele SIF-urilor a scăzut cu 7,8%, MedLife cu 3%, Sphera cu 4%, Nuclearelectrica cu 9%, Romgaz cu 5%.

Pe de altă parte, managerii Pilonului II probabil că au cumpărat acţiuni la preţuri în scădere, ceea ce le va aduce profit atunci când acţiunile îşi vor reveni.

Din Pilonul II la bursă se vor plăti pensii private atunci când un român va ieşi la pensie.      

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO