Burse - Fonduri mutuale

Suedezii de la East Capital au adus pe Bursa 180 mil. euro

09.08.2007, 20:43 15

Fondurile de investitii administrate de compania suedeza East Capital au ajuns la un portofoliu de aproximativ 250 de milioane de dolari (181 mil. euro) pe piata locala de capital in primul semestru al anului, reprezentand 3,9% din activele totale de 6,4 miliarde de dolari (4,7 mld. euro).
Principalele investitii locale ale fondurilor East Capital Eastern Fund si East Capital Balkan Fund sunt actiunile Petrom, Impact, Erste Bank si participatii de pana la 1% la cele cinci societati de investitii financiare (SIF-uri).
La sfarsitul lunii iulie, unul dintre fondurile administrate de East Capital a cumparat un pachet de actiuni de aproximativ 5% la societatea THR Marea Neagra, platind 16,64 milioane lei (5,32 milioane euro). East Capital mai detine 5,01% din societatea Impact Bucuresti.
Societatea independenta de administrare a fondurilor de investitii East Capital dispune de o baza de peste 450.000 de clienti, dintre care 25.000 sunt clienti directi. Referitor la investitorii romani la fondurile administrate de East Capital, Karine Hirn, managing director la East Capital, a declarat ca numarul acestora este relativ redus.
"East Capital nu a distribuit fondurile administrate in Romania, iar fondurile de investitii nu sunt inregistrate pentru distributie de autoritatile locale. Astfel ca numarul clientilor romani este redus raportat la numarul total al clientilor. Cu toate acestea, credem ca piata romaneasca este foarte interesanta din perspectiva marimii si a potentialului, astfel ca vom deveni mai activi in viitor," spune Hirn de la East Capital.
Potrivit reprezentantilor East Capital, extinderea investitiilor in Romania este conditionata de listarea de noi companii la Bursa si a Fondului Proprietatea. Lichiditatea redusa si concentrarea capitalizarii bursiere fiind principalii factori care descurajeaza fondurile de investitii straine sa intre pe piata autohtona de capital. Un alt factor este lipsa de promovare a potentialului pe care il reprezinta pietele din sud-estul Europei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO