Burse - Fonduri mutuale

Taher a pierdut la Electroputere 26 mil. euro din reevaluarea terenurilor

08.06.2009, 17:01 34
Producatorul de locomotive Electroputere Craiova (EPT) controlat de compania saudita Al-Arrab si administrat de omul de afaceri Fati Taher, si-a reevaluat la finele anului trecut activele, cladiri si terenuri, valoarea acestora coborand cu 104,4 mil. lei (26,1 mil. euro) comparativ cu anul precedent, pana la un nivel de 539 mil. lei (134,7 mil. euro).
"Din analiza bilantului se constata o scadere a activelor imobilizate, datorita in principal prezentarii terenurilor la valoarea justa, aceasta scazand semnificativ la sfarsitul exercitiului 2008 pe fondul crizei economice mondiale", se arata in raportul anual al companiei.
Este pentru prima data in ultimii ani cand o companie de pe Bursa isi reevalueaza in jos activele pe care le detine in patrimoniu, dupa ce pe fondul boom-ului imobiliar din 2006-2007 valoarea terenurilor si cladirilor a inregistrat cresteri importante.
Dintr-o analiza anterioara a ZF a rezultat faptul ca numai in anul 2007 un total de 50 companii listate pe Bursa cu active importante in patrimoniu au castigat peste un miliard de euro din reevaluarea in sens pozitiv a valorii activelor. Electroputere a inregistrat atunci cea mai mare crestere din terenuri si cladiri, cu un plus de peste 140 mil. euro (513 mil. lei), activele din patrimoniul acesteia fiind inregistrate in contabilitate la finele anului 2007, la 175 mil. euro (634,2 mil. lei).
Companiile care dispun de active importante au un avantaj prin faptul ca pot sa obtina mai usor finantare de la banci, punand gaj pe respectivele imobile. Pe de alta parte, respectivele companii ar putea avea probleme in cazul unei reevaluari in sens negativ a activelor dupa momentul reinnoirii contractului de imprumut. Electroputere Craiova avea la 31 martie 2009 datorii totale pe termen scurt, de pana la un an, in valoare de 379,8 mil. lei (aproape 90 mil. euro).
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO