Burse - Fonduri mutuale

Tensiunile la nivel mondial duc bursele pe roşu: Pierderile pe pieţele externe şi emergente s-au extins până în China şi Indonezia, şi au ajuns şi la Bucureşti. Turcia îi ţine în continuare pe investitori cu sufletul la gură

Tensiunile la nivel mondial duc bursele pe roÅŸu:...

Autor: Roxana Rosu

05.09.2018, 12:13 1272

Bursa de la Bucureşti este pe minus miercuri dimineaţă, preluând trendul de scădere de pe principalele pieţe internaţionale, indicele BET al BVB având la ora 12.00 un minus de 0,4%.

Practic, toţi indicii de la Bucureşti sunt în scădere, cu -0,4% la BET-TR, care reflectă evoluţia celor mai lichide 10 acţiuni listate la BVB, -0.10% la BET-Fi şi -0,45% la BET-NG, indice format din cele mai importante companii energetice listate pe piaţa de capital românească.

Dintre principalele companii cotate, cea mai mare scădere este raportată de DIGI, cu un minus de 1,52%, în timp ce Conpet şi Transelectrica au crescut cu 1,15%, respectiv 0,4%.

Pe plan extern, toate marile pieÅ£e sunt pe un trend de scădere, FTSE 100 având un minus de  0,44%, Dax de 0,68%, CAC 40 de 1,13%, iar Stoxx 600 de 0,68%. PiaÅ£a din Turcia a scăzut cu 0,77% de la debutul ÅŸedinÅ£ei de tranzacÅ£ionare. 

Luna septembrie este de obicei cea mai slabă perioadă a anului pe bursele americane, dar unii analişti sunt de părere că situaţia s-ar putea să nu se repete totuşi şi în 2018.

Scăderea pe pieţele emergente avea în prim-plan de câteva săptămâni Argentina şi Turcia, dar acum a început să se extindă şi la alte economii majore din lumea dezvoltată, afectând active din Africa de Sud până în Indonezia miercuri. Acţiunile din Indonezia au avut cea mai slabă performanţă din Asia, cu o scădere de peste 4%, în timp ce declinul pentru China a atins 2%.

La începutul ÅŸedinÅ£ei de tranzacÅ£ionare de pe bursa din Londra, randul sud-african afost lovit puternic de un nou set de date care arată că economia s-a contractat pentru prima oară din 2009. 

CreÅŸterea dolarului din aprilie a amplificat problemele în mai multe economii, având în vedere că datoria publică denominată în dolar a s-a dublat la 3.700 de miliarde de dolari în ultimul deceniu. Indicele dolarului continuă să crească săptămâna aceasta, fiind pe plus cu 0,5%. 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO