Burse - Fonduri mutuale

Titlurile de stat, eterna speranta a Bursei

25.04.2003, 00:00 15

Bugetul de Venituri si Cheltuieli al Bursei include si in acest an, ca si in 2002 venituri din comisioanele de tranzactionare a titlurilor de stat. "Nu puteam omite astfel de venituri daca vrem ca acesta piata sa se miste. Speram  ca de acesta data sa le si incasam," a comentat Sergiu Oprescu, presedintele Bursei.
Oficialii BVB nu au putut insa sa faca nici o estimare privind data la care titlurile de stat ar putea intra la tranzactionare. Intarzierea emisiunii de titlurilor de stat destinate pietei e capital se datoreaza in principal lispei de incredere a Ministerului de Finante in societatile de brokeraj care activeaza pe piata. Titurile de stat sunt considerate cele mai sigure plasamente de pe piata romaneasca, iar orice incident privind tranzactiile cu aceste instrumente ar putea afecta increderea investitorilor in aceste plasamente. Disputele s-au concentrat in jurul capitalului social minim pe care trebuie sa il posede o societate de brokeraj pentru a putea intermedia tranzactii atat pe piata primara cat si pe cea secundara.
La randul lor, nici brokerii nu sunt foarte optimisti. "Nu imi dau seama de ce un investitor ar prefera sa plateasca un comision mai mare unei societati de brokeraj cand ar putea apela la o banca pentru a cumpara titluri de stat, mai ales ca scadentele pe care sunt emise in prezent aceste titluri nu sunt foarte lugi," comenta un broker.
Bugetul de venituri si Chaltuieli al Bursei prevede pentru acest an o valoare medie zilnica a tranzactiilor cu actiuni de 35 miliarde de lei, conditii in care Bursa spera sa obtina un excedent al bugetului in valoare de 16,8 miliarde de lei (0,5 milioane de dolari).Veniturile ar urma sa atinga 87,8 miliarde de lei, iar cheltuielile 71 miliarde de lei.
Bugetul este construit pe nivelul actual al comisioanelor percepute de Bursa pentru tranzactiile cu actiuni, adica 0,145% pentru tranzactiile de cumparare si 0,225% pentru cele de vanzare pe piata, iar oficialii Bursei au lasat sa se inteleaga ca nivelul comisioanelor ar putea fi redus in acest an dupa cele doua reduceri de anul trecut, daca nivelul veniturilor realizate va permite acest lucru. In cazul tranzactiilor cu obligatiui Bursa nu percepe in prezent comisioane pentru a permite dezvoltarea acestei piete, dar in viitor va introduce comisioane si pentru astfel de tranzactii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO