Burse - Fonduri mutuale

Titlurile de stat si noi companii vor compensa delistarile la Bursa

06.01.2003, 00:00 21

Delistarea unora dn companiile tranzactionate la Bursa va fi anul acesta unul din principalele evenimente ale pietei de capital romanesti. Actionarii cu majoritate absoluta ai unor companii, cum ar fi Automobile Dacia Pitesti, Arctic Gaesti sau Excelent Bucuresti, sunt obligati ca pana la inceputul lunii decembrie sa lanseze oferte publice de preluare in vederea retragerii companiilor de pe piata de capital.
Conducerea Bursei spera insa ca delistarile sa fie compensate de aparitia de noi companii la cota Bursei. Companii cum ar fi Banca Comerciala Romana, Societatea Nationala de Radiocomunicatii sau Romtelecom au facut anul trecut obiectul unor declaratii guvernamentale privind o posibila cotare la Bursa. Pe piata se mai vorbeste despre posibila listare a Companiei posta Romana sau a Aeroportului Otopeni. Conducerea Bursei afirma insa ca nu a primit nici un semnal oficial din partea acestora cu privire la intentia de a fi cotate pe piata.
Intentiile Bursei de atragere de noi companii in acest an nu se rezuma doar la marile societati cu capital majoritar de stat. "Anul 2003 trebuie sa fie anul in care piata sa se deschida catre companiile private mai mici, care sa poata obtine astfel finantare prin intermediul pietei de capital," a declarat pentru Ziarul Financiar Stere Farmache, directorul general al Bursei de Valori.
Anul 2003 va aduce si o consolidare a pietei instrumentelor cu venit fix. Celor patru emisiuni de obligatiuni municipale cotate urmeaza a li se vor alatura si altele care au facut obiectul unor oferte publice primare la finele anului trecut. Tendinta de crestere a numarului de emisiuni de astfel de obligfatiuni ca si cresterea valorii acestora ar putea aduce un plus de lichiditate pentru aceste titluri pe percursul acestui an.
Pe piata vor aparea anul viitor si primele obligatiuni cotate emise de companii. O prima emisiune de obligatiuni ale companiei de constructii Impact Bucuresti se afla in curs de avizare la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare. Directorul Bursei afirma ca in randul unora din societatile cotate, dar si a unor societati necotate exista intentia de a se imprumuta prin intermediul pietei de capital.
Prima emisiune de titluri de stat care vor fi tranzactionate le Bursa este asteptata in primavara acestui an, iar inceperea tranzactionarii acestora pe piata secundara va duce la o crestere semnificativa a valorii tranzactiilor.
Consiolidarea pietei instrumentelor cu venit fix va reprezenta un element pozitiv si pentru piata actiunilor cotate. "Introducerea la tranzactionare a titlurilor de stat si a unor noi emisiuni de obligatiuni va atrage atentia unui numar mai mare de investitori, cei orientati catre investitii cu grad mai redus de risc, dar acestia s-ar putea orienta si catre investitii in actiuni. Pe de alta parte pieta instrumentelor cu venit fix va consititui un "adapost bun" pentru investitorii in actiuni in perioadele nefaste ale pietei actiunilor," a comentat Farmache.
Contractul de inchiriere al spatiului pe care Bursa il ocupa in incinta BNR va expira la mijlocul acestui an, iar BNR si-a anuntat intentia de a nu mai prelungi acest contract. Bursa se afla in prezent in faza avansata de inchiriere a unui nou sediu. Conducerea Bursei afirma ca in prezent exista mai mult variante, dar sediul institutiei va fi mutat pana la momentul expirarii contractului.

Rasdaq, mai transparenta ca Bursa anul acesta?
Dupa un an al restructurarii, piata extrabursiera Rasdaq intra in 2003 cu un nume nou - Bursa Electronica Rasdaq (BER) si planuri de continuare a reformei de continut si imagine.
Cristian Siminel Andrei, presedintele Asociatiei Nationale a Valorilor Mobiliare (ANSVM) - proprietara Rasdaq, spune ca directiile de actiune in acest sens vor fi date de doua categorii de politici: interne si externe.
Politicile interne se vor axa in principal pe continuarea ridicarii standardelor de transparenta, promovarea societatilor performante din punct de vedere financiar si al guvernantei corporatiste si reducerea costurilor de decontare.
"Intentionam sa adoptam in 2003 un regulament de transparenta mai strict decat cel de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si in concordanta cu standardele europene. Rasdaq va deveni cea mai transparenta piata din Romania; societatile care nu vor agrea acest lucru au ca varianta listarea la BVB", a declarat Andrei.
Presedintele ANSVM spune ca informatiile privind activitatea curenta a principalelor companii de pe Rasdaq vor deveni din ce in ce mai disponibile in scopul atragerii investitorilor si reducerii gradului de risc al plasamentelor.
ANSVM intentioneaza, de asemenea, sa isi mareasca participatia in cadrul Societatii Nationale de Compensare, Decontare si Depozitare (SNCDD) pentru a se implica in reducerea costurilor de operare ale acestei platforme si, implicit, reducerea costurilor de tranzactionare pe Rasdaq.
Politicile externe de promovare si crestere a Bursei Electronice Rasdaq vor fi orientate catre colaborari cu alte institutii din piata financiara, propuneri de reducere a fiscalitatii pentru societatile care se vor lista si promovarea unei categorii speciale de tranzactionare.
"Vom incerca sa colaboram cu entitati financiare care vor deveni jucatori importanti pe piata de capital (societatile de asigurari) si sa sprijinim aparitia fondurilor de pensii. Categoria speciala de tranzactionare va fi destinata societatilor care ar putea primi bani de la Uniunea Europeana cu conditia de a deveni societati publice, adica transparente", a conchis Andrei. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO