Burse - Fonduri mutuale

Şi totuşi, dacă Rusia atacă Ucraina, ce companii listate la Bursa de la Bucureşti ar fi mai vulnerabile şi care mai puţin expuse unui conflict militar şi diplomatic. Cash-ul este rege în orice criză, deci companiile plătitoare de dividende sunt preferate de investitori. Trei scenarii sunt puse acum pe masă: invazie, tensiune şi compromis

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Autor: Liviu Popescu

15.02.2022, 00:07 4325

♦ Cash-ul este rege în orice criză, deci companiile plătitoare de dividende sunt preferate de investitori ♦ Trei scenarii sunt puse acum pe masă: invazie, tensiune şi compromis.

„În condiţii de volatilitate şi risc companiile care dau dividende mai mari sunt preferate de investitori, pentru că se simt mai în siguranţă că încasează o sumă de bani anual. Acestea sunt de obicei şi companii mai stabile şi cu o poziţie financiară puternică“, spune Adrian Cojocar, director general adjunct al Patria Asset Management.

Un scenariu care în urmă cu 2-3 ani părea puţin probabil pare că astăzi prinde contur pe zi ce trece: înarmarea din partea Rusiei a unor soldaţi poziţionaţi la graniţa cu Ucraina pentru o posibilă invazie. Cel puţin aşa transmite presa occidentală şi aşa avertizează americanii, într-un climat eco­no­mic erodat de scumpiri în lanţ şi într-un an care ar trebui să fie al băncilor centrale.

Cert este că investitorii se tem şi ciulesc urechile la orice informaţie cu privire la posibila invazie a Ucrainei, despre care diplomaţi americani susţin că „ar putea începe în orice moment“. Iar volatilitatea şi panica generalizată de pe pieţe de capital se resimt şi la Bucureşti, unde ieri după-amiază toata ligă bursieră era pe minus. Un scenariu relativ apropiat de cel al acestor zile a fost în februarie 2014 când Rusia a anexat Crimeea. Atunci BET a scăzut cu 2,3% în 3 luni. Astăzi astfel de scăderi sunt la ordinea zilei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO