Burse - Fonduri mutuale

Transferul Dafora pe BVB, urmatoarea mutare in imperiul Calburean

24.07.2007, 18:42 24

Dafora Medias, unul dintre cei mai vizibili emitenti de pe RASDAQ in ultimul an de tranzactionare si totodata cea mai importanta companie din portofoliul omului de afaceri Gheorge Calburean, este asteptata sa se transfere pe Bursa de la Bucuresti "pana in toamna", conform reprezentantilor Broker Cluj, societatea de serviicii de investitii financiare care se ocupa de operatiunea de transfer.
Adrian Caramiha, director general adjunct la Broker, spune ca cel mai optimist scenariu include venirea Dafora pe Bursa in circa trei saptamani. Demersurile din partea intermediarului sunt destul de avansate. Se asteapta acordul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), dupa ce la sfarsitul saptamanii trecute au fost depuse actele de fuziune, iar azi este posibil ca acestea sa intre pe ordinea de zi a comisiei CNVM, mai spun cei de la Broker. In plus, si de la Registrul Comertului se asteapta inregistrarea actiunilor, operatiune care cel mai probabil va dura circa o saptamana.
Dafora a intrat sub lupa mai multor brokeri din piata in ultimul an, Intercapital si Raiffeisen numarandu-se printre cei care au elaborat rapoarte pe acest emitent.
Raportul analistilor de la Raiffeisen Capital Invest (RCI) accentueaza punctele forte ale companiei cum ar fi experienta in domeniul forajului si extinderea domeniului de activitate. Compania a intrat de curand si pe segmentul dezvoltarilor rezidentiale, intr-o perioada in care profitul din astfel de activitati creste pe seama boomului imobiliar. Pe de alta parte, RCI considera ca piata a exagerat rezultatele companiei, iar valoarea raportului pret pe actiune (PER- aproape de 90) nu se justifica. Lipsa de transparenta a raportarilor financiare si destinatia neclara a fondurilor atrase prin majorarile de capital sau credite contractate sunt si ele puncte slabe in raportul din luna mai al RCI.
Intercapital Invest a publicat la sfarsitul saptamanii trecute un raport referitor la acest emitent in care recomanda pastrarea in portofoliu a actiunilor Dafora. Analistii de la Intercapital vad o crestere a profitabilitatii companiei din partea activitatii din domeniul constructiilor, activitate responsabila pentru 36% din veniturile societatii. Profit suplimentar este asteptat de Dafora si din detinerea de 43% din cadrul Condmag, actiunile fiind achizitionate la un pret cu peste 100% sub cel oferit acum in piata.
Daca Dafora isi respecta Bugetul de Venituri si Cheltuieli, actualul pret ar duce PER-ul la circa 60, se mai arata in raportul Intercapital. Compania si-a propus pentru acest an afaceri de 64 mil. euro (211 mil. lei) si un profit de 4,3 mil. euro (14,4 mil. lei).
Condmag, o companie controlata prin intermediul Dafora tot de Calburean, a debutat pe piata reglementata de la Bucuresti luna aceasta la categoria a II-a, transferul fiind realizat tot de catre Broker Cluj.
De altfel, Calburean nu exclude o fuziune pe viitor a celor doua companii care activeaza in domenii de activitate complementare. Dafora este specializata in servicii pentru gaze si petrol la sonda, in timp ce Condmag se ocupa in principal de constructia de magistrale destinate transportului de combustibili.
Ultima tranzactie cu titlurile Dafora s-a perfectat la un pret de 0,94 lei/actiune, la acest nivel valoarea pe piata a companiei se apropie de 300 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO