Burse - Fonduri mutuale

Transgaz le propune acţionarilor dividende de 350 mil. lei. Randamentul dividendului brut este de 12,8%

Autor: Andrei Chirileasa

22.03.2012, 11:18 476

Transgaz Mediaş (TGN), compania care operează reţeaua naţională de conducte pentru transportul gazelor naturale, le propune acţionarilor distribuirea de dividende în valoare de 350 mil. lei (aproape 80 mil. euro), reprezentând 92% din profitul net înregistrat anul trecut.

Propunerea nu este o surpriză, având în vedere că societăţile de stat sunt obligate şi în acest an să distribuie minimum 85% din câştigurile obţinute în 2011 sub formă de dividende. Statul deţine 73,5% din acţiunile Transgaz, prin Ministerul Economiei, astfel că ar putea încasa dividende brute de 257 mil. lei. Asta dacă nu vinde între timp 15% din acţiunile Transgaz prin ofertă publică, caz în care dividendele aferente acţiunilor respective ar ajunge la investitori. AGA de la Transgaz este programată pe 25 aprilie, iar data de înregistrare pentru dividende este 14 mai. Statul şi-a propus ca să vândă pachetul de 15% din Transgaz în perioada aprilie-mai.

Dividendul brut pe acţiune este de 29,76 lei şi reprezintă 12,8% din preţul actual al acţiunilor Transgaz pe bursă, de 233 lei. Acţionarii Transgaz vor încasa însă doar 25 de lei, diferenţa de 4,76 lei reprezentând impozitul pe dividende care va merge la stat. Astfel, randamentul dividendului net este de 10,7%, care oricum este mult peste dobânzile oferite de bănci la depozite pe termen de un an.

Fondul Proprietatea, cel mai mare acţionar minoritar al Transgaz, cu 15% din acţiuni, va încasa dividende nete de 44 mil. lei (peste 10 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO