Burse - Fonduri mutuale

Transgaz şi austriecii de la CEGH au semnat un acord de cooperare pentru un hub gazier în România. Operatorul naţional de gaze va deţine 51% din acţiuni

Transgaz şi austriecii de la CEGH au semnat un acord de...

Autor: Cristina Bellu

01.10.2019, 09:56 541

“În această societate pot intra în calitate de acţionari companii româneşti precum Romgaz, OMV Petrom, alţi producători de gaze din România, CEC sau Eximbank în calitate de Casă de Clearing, OPCOM, BRM, BVB”

Transportatorul naţional de gaze Transgaz (TGN) şi Austrian Central European Gas HubAG(CEGH), operatorul punctului virtual de tranzacţionare din  Austria, au semnat  un acord de cooperare în vederea înfiinţării societăţii române pe acţiuni Romanian Gas Hub, ce va avea ca obiectiv operarea punctului virtual de tranzacţionare din România (PVT), asigurarea unui cadru de tranzacţionare a gazelor naturale în România şi sprijinirea comercianţilor de gaz în derularea afacerilor.

Transgaz va deţine 51% din acţiuni şi va nominaliza directorul general al proiectului, iar CEGH va avea 49% din acţiuni şi va nominaliza directorul general adjunct, implementarea calendarului privind înfiinţarea noii societăţi fiind estimată pentru finalul lunii februarie 2020, transmit oficialii Transgaz.

“Hub-ul românesc de gaze este o reuşită deosebit de importantă, care creează premisele pentru dezvoltarea economică şi financiară a României. Transgaz are capacitatea şi know-how-ul necesare pentru a gestiona proiectul. Cu sprijinul Ministerului Economiei, acţionarul majoritar al Transgaz, al tuturor factorilor decizionali, vom reuşi să dezvoltăm sectorul gazier, transformându-l într-unul din principalele motoare de dezvoltare ale ţării. După implementarea calendarului privind înfiinţarea noii societăţi estimată pentru finalul lunii februarie 2020, funcţie de ceea ce hotărăşte statul român, în această societate pot intra în calitate de acţionari companii româneşti precum Romgaz, OMV Petrom, alţi producători de gaze din România, CEC sau Eximbank în calitate de Casă de Clearing, OPCOM, BRM, BVB", spune Ion Sterian, Director General al Transgaz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO