Burse - Fonduri mutuale

Tranzactii de 35 de miliarde de lei pe Arctic

15.12.2000, 00:00 12



Alro Slatina

Alro Slatina a coborat destul de mult in sedinta de ieri dupa ce un jucator a aruncat mai multe actiuni in piata, pentru care a avut surpriza sa nu prea gaseasca cumparatori.

Alro Slatina a fost cotata la inchidere la 16.600 lei/actiune, in scadere cu 2,4% fata de sedinta precednta, dar pe parcursul zilei cel mai mic curs a fost de 16.500 lei/actiune.

"A vandut la un moment dat cineva un pachet mai mare, care a lasat un gol de ordine la cumparare. Intre 16.000 lei si 16.700 nu au mai fost cumparatori", a declarat Ziarului Financiar, Iulian Stanescu, trader la Vanguard.

Pretul mediu a coborat pana la 16.504 lei/actiune. "Alro s-a dus ieri in jos pas cu pas. Pe de-o parte cumparatorii au fost rasi din piata, dar au fost si multe ordine retrate. Catre sfarsitul sedintei ordinele de cumparare au reaparut, intai mai timid intre 16.100 - 16.300 lei, si mai apoi pana la 16.500 lei" a mai spus Stanescu.

In sectiunea "deal" s-a transferat un pachet de in valoare de 3,4 miliarde de lei, la pretul de 16.500 lei.





Antibiotice Iasi

Actiunile Antibiotice Iasi au inceput destul de timid sedinta de ieri, dar pana la final cursul a inregistrat o crestere spectaculoasa, dupa ce Sicomed si-a aratat interesul pentru producatorul iesean de medicamente. Cursul Antibiotice a inceput sedinta de ieri la nivelul de 1.340 lei/actiune, care a fost si minimul zilei.

"Antibiotice a stat cuminte in prima parte a sedintei. Abia dupa ora 12 a inceput sa se cumpare masiv, si asta a urcat specatculos cursul" a declarat Ziarului Financiar Iulian Stanescu, trader la Vanguard.

Catre inchiderea sedintei de ieri, titlurile Antibiotice au urcat pana la 1.400 lei/actiune, in crestere cu 7% fata de sedinta precedenta. Cursul producatorului iesean de medicamente se afla acum cu doar 100 de lei sub maximul anual.

Pretul mediu pentru Antibiotice a fost stabilit ieri la 1.380 lei/actiune a fost foarte apropiat de maximul zilei. Acesta arata ca presiunea cumparatorilor a fost ridicata ieri si marea majoritate a tranzactiilor s-au realizat in Ask" (adica au fost cumparate titlurile afisate la vanzare in piata). valoarea tranzactiilor a fost de 30 milioane de lei.





Sicomed

Titlurile Sicomed Bucuresti au urcat usor in sedinta de ieri, cresterea nefiind de aceeasi marime cu cea inregistrata pentru actiunile Antibiotice Iasi, societate vizata de compania bucuresteana.

Brokerii spun ca sedinta de ieri se inscrie totusi in tendinta de evolutie paralela din ultima perioada a cotatiei celor doua companii, Sicomed si Antibiotice.

Sicomed a urct in sedinta de ieri pana la nivelul de 2.750 lei/actiune, in crestere cu aproape 2% fata de cotatia precedenta, dupa ce miercuri acestor actiuni a scazut cam cu aceeasi amplitudine.

Tranzactiile cu actiunile producatorului bucurestean de medicamente s-au realizat ieri intre minimul de 2.700 lei/actiune si maximul de 2.800 lei/actiune. Pretul mediu a fost de 2.759 lei/actiune. Analistii considera ca in cazul intentia Sicomed de a participa la privatizarea antibiotice a fost bine vazuta de investitori si daca acesta se va concretiza cursul actiunilor ar sanse sa creasca in continuare. De la inceputul lunii titlurile Sicomed au urcat cu 5,77%.





Policolor

Titlurile Policolor au urcat spactaculos in sedinta de ieri, crestere care este pusa de oparatori pe seama majorarii cu numerar a capitalului societatii care urmeaza sa aiba loc la acesta societate.

Titlurile producatorului de lacuri si vopseluri au fost tranzactionate la inchiderea sedintei de ieri la 2.500 lei/actiune, in crestere cu 13,6% fata de sedinta precedenta, variatie care nu este departe de nivelul maxim permis pentru o crestere zilnica de 15%.

"Cresterea Policolor s-a produs in doua trepte. Intai s-a cumparat sustinut la pretul de 2.250 lei/actiune, nivel la care cursul a stationat putin. Apoi a avut loc saltul pana la 2.500 lei/actiune, nivel la care s-au realizat cele mai multe dintre tranzactii" a declarat Iulian Stanescu, trader la Vanguard.

Pretul mediu al titlurilor Policolor a urcat pana la 2.444 lei/actiune, pe fondul unui volum al tranzaciilor de 20.340 de actiuni. Valoarea transferurilor, in cele 15 operatiuni de vanzare-cumparare, a fost de 49 milioane de lei.





Banca Transilvania

Dupa doua zile de scadere actiunile Banca Transilvania s-au stabilizat in sedinta de ieri. In cursul zilei au fost cumparate actiuni la un pret minim de 2.650 de lei si unul maxim de 2.700 de lei, care a fost si cotatia de inchidere.

Brokerii spun ca actiunile bancii au revenit la echilibrul care le caracteriza inainte de inceperea declinului bursei de acum doua saptamani.

"In piata se poate observa acum un echilibru dintre numarul ordinelor de vanzare si cele de cumparare. De asemenea, si preturile oferite de ambele parti ale tranzactiilor sunt apropiate ca valoare, ceea ce inseamna ca va urma o perioada de stabilitate a pretului care poate creste spectaculos numai in cazul in care banca anunta o majorare a capitalului social prin acordarea de actiuni gratuite", a spus un broker.

Valoarea tranzactiilor a fost de 370 de milioane de lei, fiind vandute si cumparate 139.621 de actiuni ale Bancii Transilvania. Numarul tranzactiilor a fost de 32, iar pretul mediu de 2.650 de lei.





Arctic

aedinta de ieri a fost pentru titlurile producatorului de frigidere Arctic cea mai buna zi de la listarea acestor titluri la Bursa, valoarea totala a actiunilor Arctic vandute si cumparate depasind 25 miliarde de lei.

La baza acestor transferuri a stat o tranzactie speciala in valoare de 9,8 miliarde de lei si plasamentul privat primar de 26,4 miliarde de lei, bani care vor reveni in final societatii.

Surse din piata spun ca la acest plasament primar, derulat la 1.325 de lei/actiune, au participat cateva fonduri de investitii, care au pus la dispozitia societati circa un milion de dolari.

Pe piata Regular, cursul actiunilor Arctic a reusit sa se mentina la un nivel ridicat de 870 lei/actiune, dupa ce in urma cu cateva saptamani aceste titluri se tranzactionau in jurul nivelului de 700 lei/actiune. Cel mai mic curs la care s-au tranzactionat titlurile Arctic ieri a fost de 850 lei/actiune, in timp ce maximul zilei a fost de 880 lei/actiune.

In sectiunea regular a BVB valoarea transferurilor a fost modesta, de numai 28 milioane de lei, fiind realizate dpoar 10 operatiuni de vanzare-cumparare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO