Burse - Fonduri mutuale

Tranzactii mici, brokeri plictisiti, dar preturi in crestere

11.04.2006, 00:00 13

Lichiditatea Bursei a scazut ieri pana la cel mai redus nivel din ultimele sapte luni. Pozitiile de asteptare luate de cei mai multi dintre investitori au determinat ca rulajul de pe piata sa scada ieri pana la 13,3 milioane de lei (3,8 milioane de euro).

Pe fondul unor volume foarte scazute, Bursa a inregistrat o zi de crestere generalizata, toti indicii care urmaresc companiile listate pe aceasta piata consemnand cresteri. Indicele BET a urcat cu 1,4%, fiind tras in sus mai ales de evolutia actiunilor Petrom si BRD, care au castigat cate 3%. In acelasi timp, BET-FI a castigat 1,75%, dar niciuna din cele cinci SIF-uri nu a reusit sa realizeze un rulaj de cel putin un milion de euro.

"Sunt mai multe tipuri de informatii care inhiba cumparatorii de la Bursa si care determina aceasta stare de asteptare. In continuare situatia din jurul Petromidiei isi pune amprenta negativa asupra pietei, sunt si problemele cu legea privind detinerile la SIF-uri, foarte importanta fiind in acelasi timp si chestiunea privind pachetul de 8% care va fi distribuit salariatilor din Petrom", spune Adrian Manaila, directorul societatii Eldainvest. El a mai precizat ca o alta problema de natura sa indeparteze investitorii de la Bursa este legata de seria de delistari anuntate in ultimele saptamani.

"Aceste delistari se fac fara protectia actionarilor minoritari. Niciuna din delistarile anuntate pana in prezent nu s-a facut, in opinia mea, in avantajul minoritarilor", considera Manaila.

Directorul de la Eldainvest spune totodata ca e foarte greu de evaluat in aceste momente ce sanse de reusita au majorarile de capital propuse de SIF Banat-Crisana si SIF Transilvania.

"In urma cu vreo doua luni, cand Mihai Fercala (presedintele SIF Transilvania - n.red.) a fost intrebat ce parere are despre posibilitatea realizarii unei majorari prin acordarea de gratuite, spunea ca nu crede ca poate sa intruneasca cvorumul. Dupa o luna, a venit cu propunerea de majorare. E neclara situatia si nu pot sa evaluez sansele reale de reusita ale acestor propuneri de majorari", a precizat Adrian Manaila.

El considera totusi ca perioada actuala este buna pentru achizitii pe unele titluri pe termen lung. "Eu cred ca e un moment bun de cumparat pe unele titluri precum SIF-uri, BRD sau Petrom, dar achizitiile trebuie facute pe termen lung, de cel putin un an de zile", a spus Manaila.



Actiunile SIF Moldova au inregistrat ieri un avans de 3,2%, cea mai mare crestere zilnica dintre titlurile SIF, inchizand sedinta de tranzactionare la cotatia de 2,25 lei/actiune. Volumul tranzactiilor a fost din nou foarte redus, de doar 0,48 milioane de euro. Brokerii spun ca aceste volume reduse inregistrate in ultima perioada releva faptul ca nu prea mai exista investitori dispusi sa vanda SIF-uri la preturile actuale. "Daca nu mai apar vesti negative in legatura cu SIF-urile, cred ca actiunile acestora vor mai creste putin pe termen mediu", considera Valentin Ionescu, directorul de operatiuni al societatii de brokeraj Euro Invest Vision.



Titlurile BRD - Societe Generale si-au continuat tendinta de revenire, inregistrand ieri un pret de inchidere de 17,6 lei, in crestere cu 2,9% fata de sedinta de vineri, dupa ce mai inregistrasera anterior o urcare de 3%. Dupa cresterile spectaculoase din ianuarie si inceputul lui februarie, cand actiunile BRD au castigat circa 45%, acestea au intrat pe un trend descedent, o data cu restul pietei, scaderile accentuandu-se dupa prezentarea rezultatelor financiare. "BRD este in continuare o actiune solida, daca avem in vedere rezultatele bune raportate. Desi dividendele sunt mici comparativ cu pretul, nu ar fi exclus sa asistam la o majorare de capital spre jumatatea anului", spune Ionescu.



Actunile companiei farmaceutice Biofarm Bucuresti au crescut ieri cu aproape 2,5%, inchizand sedinta la pretul de 0,625 lei/actiune. Dumitru Tudor, unul din principalii actionari ai Biofarm, a cumparat ieri actiuni in valoare de peste 32.000 de lei (9.100 de euro), fiind unul din principalii cumparatori de actiuni Biofarm in sedinta de tranzactionare de ieri. "Conform analizei tehnice, nu este cel mai bun moment pentru a cumpara actiuni Biofarm, deoarece nu exista un trend confirmat de crestere pe acestea, existand posibilitatea sa mai vedem scaderi pe termen scurt. Totusi, titlurile Biofarm raman o investitie foarte buna pe termen lung", sustine Valentin Ionescu.



Actiunile Vrancart au castigat peste 6%, o data cu apropierea datei pana la care investitorii mai pot cumpara actiuni pentru a participa la majorarea de capital pe care o va derula societatea. Investitorii mai pot cumpara actiuni pana pe 12 aprilie inclusiv pentru a figura in registrul actionarilor la data de inregistrare si a putea primi astfel actiuni gratuite. Vrancart vrea sa sa-si majoreze capitalul prin distribuirea de actiuni gratuite in valoare totala de 4,74 milioane de lei (1,35 milioane de euro). Fiecare actionar ar urma astfel sa primeasca 9 actiuni noi pentru fiecare 100 de titluri detinute. Tranzactiile derulate ieri cu aceste titluri au fost de aproape 49.000 de euro.



Titlurile Rompetrol Rafinare revin astazi la tranzactionare dupa ce ieri au fost suspendate pentru judecarea recursului procurorilor la respingerea cererii de arestare a lui Dinu Patriciu, principalul actionar al grupului Rompetrol. Curtea de Apel a respins recursul si a hotarat ca omul de afaceri sa fie judecat in libertate. Brokerii spun ca aceasta decizie se va reflecta intr-o evolutie pozitiva a actiunilor Petromidia in sedinta de astazi. "Titlurile Petromidia vor creste cu siguranta dupa aceasta decizie. Cred ca cine cumpara acum actiuni Petromidia si uita de ele pentru cateva luni va avea de castigat", considera directorul de operatiuni al Euro Invest Vision.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO