Burse - Fonduri mutuale

Tranzactiile la Bursa, in zodia Racului

18.06.2003, 00:00 14

Lichiditate slaba, fluctuatii mici ale preturilor, brokeri plictisiti. Acesta este rezumatul ultimilor sedinte de la Bursa de Valori, care demonstreaza ca au aparut primele simptome ale acalmiei de vara.
Ieri, valoarea tranzactiilor la Bursa de Valori abia a depasit 600.000 de euro, fata de obisnuitul milion din ultimile luni, iar cotatiile primelor noua actiuni din punct de vedere al lichiditatii nu au inregistrat cresteri sau scaderi mai mari de 2%.
Bursa pare, astfel, sa urmeze evolutia de anul trecut, cand numarul tranzactiilor si preturile actiunilor au scazut semnificativ in timpul lunilor iulie si august, pentru a reincepe sa creasca odata cu venirea toamnei.
Ce ar trebui sa faca, atunci, investitorii? Sa vanda pentru a astepta scaderea preturilor (urmand sa cumpere inapoi mai ieftin dupa doua luni) sau sa astepte mizand ca Bursa nu va repeta evolutia din lunile de vara ale anilor trecuti.
"Preturile actuale sunt bune pentru cumparat, deci nu vad de ce ar trebui ca investitorii sa astepte luna august pentru achizitii. Nimeni nu poate fi sigur ca vara aceasta va fi identica cu cea de anul trecut", este de parere Grigore Chis, director de tranzactionare la societatea de brokeraj SIVM Broker Cluj.
In timpul verii, lichiditatea si preturile scad pentru ca multi investitori de talie mica si medie vand si "ies din piata" pana la incheierea vacantelor.
"In mod sigur acest lucru se va intampla si anul acesta. Nu cred ca valoarea tranzactiilor va mai depasi, cu mici exceptii, nivelul de 600.000 de euro. In cel mai bun caz preturile vor stagna, o eventuala dezmortire neputand interveni decat in cazul unor evenimente importante. De asemenea, nu cred ca in piata vor intra bani noi pe termen scurt", afirma Valentin Ionescu, director de operatiuni la Euro Invest Vision.
Ieri, cea mai tranzactionata actiune a Bursei a fost SNP Petrom, care a inchis sedinta la o cotatie similara celei din ziua anterioara, 1.310 lei. Pretul a crescut constant de cateva saptamani, de la 1.2210 - 1.220 de lei dar s-a oprit in ultimile sedinte datorita ordinelor de vanzare numeroase care au aparut dupa ce cotatia a depasit 1.300 de lei.
"Cred ca Petrom, la fel ca si Societatile de Investitii Financiare (SIF), se afla printre actiunile cu potential de crestere, chiar si in timpul verii", a spus Grigore Chis.
 Cele cinci actiuni SIF au urmat ieri Petrom in topul lichiditatii. Preturile nu au evoluat, insa deloc spectaculos. SIF Banat - Crisana, SIF Transilvania si SIF Moldova au inchis sedinta la preturi similare cu cele din ziua anterioara iar SIF Oltenia si SIF Muntenia au scazut cu 1,89, respectiv 1,69%.
Actiunile celor doua banci listate, BRD si Banca Transilvania nu au iesit ieri din nota generala. Cotatia BRD a scazut cu 1,73% pana la 17.000 de lei iar cea a Bancii Transilvania a crescut cu 1,45%, de la 3.450 de lei la 3.500 de lei.



Piata Rasdaq
Actiunile operatorului portuar Socep Constanta au trecut ieri peste pragul de 1.300 lei/actiune pentru prima data de la majorarea de capital din primavara acestui an. Pretul maxim de ieri al actiunilor Socep a fost de 1.310 lei/actiune, iar cotatia medie a urcat cu 0,4%.
Actiunile operatorului portuar au fost cele mai tranzactionate de la categoria I a Bursei Electronice RASDAQ, cu o valoare a operatiunilor de  167 milioane de lei. Capitalul social al Socep a ajuns la 343 miliarde de lei, dupa ce actionarii au primit la inceputul acestui an doua actiuni gratuite pentru fiecare actiune detinuta. Inainte de majoarare, actiunile Socep au depasit chiar 4.000 lei/actiune.
Tendinta ascendenta a actiunilor Rompetrol (Rafinaria Vega) a fost confirmata ieri, cand cotatia titlurilor a urcat cu 5%. Preturl actiunilor a urcat pana la 400 lei/actiune, iar valoarea operatiunilor a fost de 160 milioane de lei.
Valoarea actiunilor transferate ieri pe piata RASDAQ a urcat cu 7,8 miliarde de lei, in conditiile in care s-a raportat inchiderea a nu mai putin de patru oferte publice. Dintre cei trei indici bursieri cea mai mare crestere a fost inregistrata de RAQ-I, care a castigat 0,9%.
Actiunile Argus Constanta au avut si ieri o evolutie extrem de stabila, desi valoarea operatiunilor a depasit un miliard de lei. Cotatiile au oscilat intre 265.000 si 270.000 lei/actiune, la fel ca in ziua precedenta.
O valoare a tranzactiilor de peste un miliard de lei au inregistrat si actiunile companei de comert Vidraru Curtea de Arges. Cotatiile au atins ieri un nou maxim istoric, la pretul de 100.000 lei/actiune. Cresterea fata de ziua cotatia  anterioara a fost de 17%. Brokerii spun ca ascensiunea actiunilor Vidraru s-ar putea datora intrarii pe piata la cumparare a principalului actionar al companiei, SIF Oltenia, care si-a marit cota detiunuta din actiunile societatii cu cel putin 0,1% de la inceputul lunii. Actiunile transferate ieri reprezinta 3% din capitalul companiei.
Actiunile Confectii Vaslui au continuat ieri evolutia oscilanta cu o crestere de 12%. Cotatiile au fluctuat intre 10.000 si 11.000 lei/actiune, iar valoarea operatiunilor a fost de 417 milioane de lei. laurentiu.ispir@zf.ro ; vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO