Burse - Fonduri mutuale

Ucraina, Rusia si Serbia conduc topul scaderilor bursiere

Ucraina, Rusia si Serbia conduc topul scaderilor bursiere

Click pentru imaginea marita

02.10.2008, 18:56 41

Ucraina, Rusia si Serbia conduc topul scaderilor bursiere in trimestrul al treilea, inregistrand cele mai slabe performante la nivel mondial, urmate indeaproape de Romania si Bulgaria, care au platit din plin lipsa de lichiditate si cresterile din anii precedenti.

Bursele din regiune, printre care si cea de la Bucuresti, au fost cele mai afectate de criza financiara internationala in acest an, sase din primele zece cele mai drastice corectii survenind in tari vecine sau apropiate cu a noastra.
Bursele din Ucraina, Romania si Bulgaria s-au plasat in prime patru scaderi la nivel mondial in acest an, principalii indici ai acestor piete depreciindu-se de peste doua ori in primele noua luni din 2008.
Serbia, Rusia si Slovenia se regasec de asemenea in topul primelor zece scaderi din lume in acest an. Si aceasta in conditiile in care tarile Europei Centrale si de Est (ECE) au fost putin afectate pana acum de turbulentele de pe plan international in comparatie cu tarile mai dezvoltate din Europa sau SUA.
Analistii sunt de parere ca principala cauza care a condus la aceasta evolutie au reprezentat-o iesirile de capital speculativ de pe bursele din regiune, in conditiile in care intrarile acestora din anii anteriori au condus la cresteri substantiale ale acestor piete.
"In trecut a fost atractia mare pentru tarile emergente si cand sentimentul s-a inversat s-a trecut la cealalta extrema. Bursele acestor state au lichiditate cel mult medie si din aceasta cauza iesirile de capital speculativ provoaca o scadere mult mai importanta", a precizat Iulian Panait, presedintele societatii de consultanta in investitii KTD Invest.
Romania, ca tara emergenta, este mai expusa riscurilor de dezechilibre la nivel macroeconomic, iar acest lucru nu este vazut bine de investitorii speculativi, sunt de parere analistii.
"Tarile emergente sunt mult mai fragile si dezechilibrele se manifesta mult mai amplu la nivelul indicatorilor macroeconomici. De asemenea, mai este o problema legata de riscul valutar, care accentueaza panica la iesirea de pe aceste burse", spune Panait.
Cu toate acestea, pentru anumite state exista particularitati care justifica intr-o oarecare masura scaderile mai ample, cum este cazul Ucrainei si Rusiei, care s-au confruntat cu tensiuni politice sau conflicte armate in aceasta perioada.
"Particularitate la noi este ca pentru cat de mare este tara asta, piata de capital este foarte mica. Acum vedem pentru prima data ce inseamna cu adevarat iesiri de capital speculativ. Totusi, strategic se mizeaza in continuare pe Romania. Nu am auzit de investitori strategici care sa iasa in ultimele 6-12 luni", spune Iulian Panait.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO