Burse - Fonduri mutuale

UniCredit vrea să depoziteze activele fondurilor de pensii private

UniCredit vrea să depoziteze activele fondurilor de...

Autor: Roxana Pricop

13.08.2015, 00:00 536
Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a avizat Unicredit Bank ca depozitar al activelor fondurilor de pensii administrate privat în şedinţa de ieri. Banca intră astfel pe o piaţă cu active nete totale de peste 22 miliarde de lei. În prezent, băncile care sunt depozitari ai pensiilor private sunt BRD, BCR şi Raiffeisen Bank. UniCredit este deja activ pe piaţa de depozitare a activelor fondurilor de investiţii, iar prin avizul ASF îşi poate completa veniturile şi din depozitarea activelor fondurilor de pensii.
 
Depozitarul este cel care certifică zilnic sau lunar valoarea unei unităţi de fond, iar custodele este cel care păstrează în siguranţă activele fondului. Cel mai adesea, banca depozitară este şi custode al activelor fondurilor de investiţii, serviciu care presupune păstrarea în siguranţă a activelor de care dispune un fond de investiţii. Băncile câştigă 300 milioane de lei pe an din păstrarea în siguranţă şi evaluarea activelor de care dispun fondurile de investiţii, potrivit calculelor ZF. BRD este cel mai mare jucător din piaţa serviciilor de depozitare. BRD a profitat de pe urma ieşirii ING Bank de pe piaţa serviciilor de depozitare. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO